[R/G] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
To się Piotrze jeszcze okaże.
Niemniej muszę przyznać że samoloty robi się fajnie, ale pływające to jest to!
Normalnie bawię się jak dziecko. Wreszcie jakieś powtarzalne elementy w ilości większej niż dwa
Miałem wielką radość robiąc pachołki i półkluzy.
Stąd, mimo, że w sumie nic nie mam do pokazania to oczywiście muszę, bo się uduszę
Małe i liczne. Sama radość. A co by było przy jakichś działkach p-lot :
"Zmodyfikowałem" podstawę, dodając jedną warstwę 0,3 o minimalnie większym obrysie.
Przy czym to nie są pachołki, a pachoły. Mimo, że małe, są duże:
Półkluzy wycinanka przewiduje jako podwójny karton. Strasznie chudziutkie w 1/50. Zrobiłem z tektury piwnej 1mm :
Niemniej muszę przyznać że samoloty robi się fajnie, ale pływające to jest to!
Normalnie bawię się jak dziecko. Wreszcie jakieś powtarzalne elementy w ilości większej niż dwa
Miałem wielką radość robiąc pachołki i półkluzy.
Stąd, mimo, że w sumie nic nie mam do pokazania to oczywiście muszę, bo się uduszę
Małe i liczne. Sama radość. A co by było przy jakichś działkach p-lot :
"Zmodyfikowałem" podstawę, dodając jedną warstwę 0,3 o minimalnie większym obrysie.
Przy czym to nie są pachołki, a pachoły. Mimo, że małe, są duże:
Półkluzy wycinanka przewiduje jako podwójny karton. Strasznie chudziutkie w 1/50. Zrobiłem z tektury piwnej 1mm :
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Nie no! Takie to wszystko fajne i ładne, że nie mogę dalej tak tylko paCZeć Czas się za coś zabrać!
Pozdr
Piotr
Pozdr
Piotr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
Działaj, działaj. I niezwłocznie prezentuj.
Dzisiaj trzy godzinki znęcałem się nad dwoma nawiewnikami.
To teraz czas poznęcać się nad widzami kolejnymi zdjęciami
Dla lepszego wyglądu mogłyby być bardziej poszatkowane, ale rozumiem poziom "uproszczenia" kształtu.
Zawsze można nałożyć pokrowiec
Dodałem dwa paseczki kartonu na obrzeżu i na rurce przy pokładzie. Został mi skrawek zbliżonego koloru z Kielc/Krosna. Niestety bardzo mały. Muszę sobie dodrukować zapas koloru.
Z tej perspektywy kształt d..y nie urywa:
Ale ogólnie są całkiem spoko:
Postawione na moim "okrętowym" przymiarze:
I dla uciechy na pokładzie:
Paczkomat wypluł mi dzisiaj farby do śrub i innych bulajów, więc będzie można kończyć wyposażenie spodu kadłuba
Dzisiaj trzy godzinki znęcałem się nad dwoma nawiewnikami.
To teraz czas poznęcać się nad widzami kolejnymi zdjęciami
Dla lepszego wyglądu mogłyby być bardziej poszatkowane, ale rozumiem poziom "uproszczenia" kształtu.
Zawsze można nałożyć pokrowiec
Dodałem dwa paseczki kartonu na obrzeżu i na rurce przy pokładzie. Został mi skrawek zbliżonego koloru z Kielc/Krosna. Niestety bardzo mały. Muszę sobie dodrukować zapas koloru.
Z tej perspektywy kształt d..y nie urywa:
Ale ogólnie są całkiem spoko:
Postawione na moim "okrętowym" przymiarze:
I dla uciechy na pokładzie:
Paczkomat wypluł mi dzisiaj farby do śrub i innych bulajów, więc będzie można kończyć wyposażenie spodu kadłuba
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- Heinrich Kosmala
- x 164
Ale opłaciło się!
Byłem dziś na trzygodzinnym szkoleniu. Szczęśliwie online więc uczestniczyłem z domu
A skoro online i z domu, to oczywistym jest, że słuchając można pokleić
Tym samym dno skończone:
Ostatnie zdjęcie od dołu:
Trzeba będzie teraz zrobić jakiś katafalk
Lubię tę motoróweczkę:
A skoro online i z domu, to oczywistym jest, że słuchając można pokleić
Tym samym dno skończone:
Ostatnie zdjęcie od dołu:
Trzeba będzie teraz zrobić jakiś katafalk
Lubię tę motoróweczkę:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- Lukson 1982
- x 10
Świetnie wychodzą Ci kadłuby, bez pianek, wypełnień a żeber brak i te łączenie góry z dołem.
Ja też!gk pisze:Lubię tę motoróweczkę:
Pozdr
Piotr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
Lukson, to nie jest kadłub, tylko kadłubek On ma 28 cm długości. Nie jest to więc jakiś wielki wyczyn. W ogóle postawiłbym tezę, że wypełnianie kadłubów do wielkości niszczyciela w 1/200 jest trochę na wyrost. Spokojnie można taki kadłub ładnie zrobić bez "wspomagaczy", choć czasem dziób bywa problematyczny jak jest jakoś ostro podcięty i zakrzywiony, a ma być pokryty jednym kawałkiem kartonu. Natomiast większe jednostki to nieco inna rzecz. Mam tylko dwa "duże" kadłuby na koncie. Garibaldi, w którym na burtach wklejałem poprzeczki (o ile pamiętam) i Krosno, w nim już autor przewidział "podposzycie" na większości burty, a burta jest nadto z dwóch warstw.
Przy naprawdę długim kadłubie, który mi chodzi po głowie, a ma 132 cm, będę się dopiero mierzył z problemem.
A łączenie dno burta to naprawdę trywialna rzecz. To przecież najczęściej tylko docięcie na długość (czy raczej szerokość ). Dwa rufowe segmenty wymagały więcej cięć, bo nie są po prostej, tylko po niewielkim łuku. Dlatego odcinałem nożyczkami. Pozostałe skalpelem od linijki.
A tymczasem przy piątuniu, rzućmy okiem na koło ratunkowe.
Wycinanka przewiduje dwie wersje. Klasyczną, można powiedzieć, czyli kanciasty krążek oklejany paskiem, oraz wersję de lux, czyli łamaną rurkę. Z ciekawości spróbowałem sobie tą rurkę skleić, żeby ocenić na żywo czy się nada. Skleiłem tylko dwa segmenty, tylko żeby się trzymała:
Stwierdzam, że się nie nada. Nie podoba mi się. Trzeba będzie zrobić koła inaczej - zapewne z polistyrenu, z uwagi na łatwość obróbki.
Ponadto warto zwrócić uwagę, że koło klasyczne ma nadrukowany napis "Kaszub". W kole de lux oklejanym dodatkowo czterema pasami, pod które należy wetknąć linę, nie ma napisu, a na paskach (cz.112) białych są literki "sz". Błąd - gdzie errata .
Zatem koła siEM zrobią z plastiku, będą pofarbowane i trzeba będzie dodać napis.
I to tyle piątkowych przemyśleń
Przy naprawdę długim kadłubie, który mi chodzi po głowie, a ma 132 cm, będę się dopiero mierzył z problemem.
A łączenie dno burta to naprawdę trywialna rzecz. To przecież najczęściej tylko docięcie na długość (czy raczej szerokość ). Dwa rufowe segmenty wymagały więcej cięć, bo nie są po prostej, tylko po niewielkim łuku. Dlatego odcinałem nożyczkami. Pozostałe skalpelem od linijki.
A tymczasem przy piątuniu, rzućmy okiem na koło ratunkowe.
Wycinanka przewiduje dwie wersje. Klasyczną, można powiedzieć, czyli kanciasty krążek oklejany paskiem, oraz wersję de lux, czyli łamaną rurkę. Z ciekawości spróbowałem sobie tą rurkę skleić, żeby ocenić na żywo czy się nada. Skleiłem tylko dwa segmenty, tylko żeby się trzymała:
Stwierdzam, że się nie nada. Nie podoba mi się. Trzeba będzie zrobić koła inaczej - zapewne z polistyrenu, z uwagi na łatwość obróbki.
Ponadto warto zwrócić uwagę, że koło klasyczne ma nadrukowany napis "Kaszub". W kole de lux oklejanym dodatkowo czterema pasami, pod które należy wetknąć linę, nie ma napisu, a na paskach (cz.112) białych są literki "sz". Błąd - gdzie errata .
Zatem koła siEM zrobią z plastiku, będą pofarbowane i trzeba będzie dodać napis.
I to tyle piątkowych przemyśleń
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
A masz przemyślany sposób zrobienia tego napisu ?
Myślenie rzekomo ma przyszłość
Czasem jednak lepiej nie myśleć tylko robić
Mam doskonały dry transfer Archera. O nim pomyślałem w pierwszej kolejności. Ale niestety wielkość literek nie podejdzie, bo mają rozmiar 1mm i potem 2 mm. A tu pasowałyby 1,5 mm. Czyli? Namaluję. Wytnę sE szablon i fuknę z aero. Nie da się? Być może. Zobaczymy.
W tym modelu czas nie ma dla mnie znaczenia. O ile Ta-183 to miał być w założeniu szybki model do zbudowania, to tu limit czas nie istnieje
Się popróbuje, się zobaczy.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD