[R/G] Lokomotywa spalinowa 410D 1:25 free
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Lokomotywa spalinowa 410D 1:25 free
Witam.
Muszę Wam podziękować za tak wysoką ocenę mojego modelowania, co ciekawe, podoba się głownie malowanie, W KARTONACH . Niestety w klasyce kartonowej czyli standardzie nie idzie mi tak dobrze.
Do podstawki z poprzedniego postu dorobiłem karzełka, jak zwykle z Repozytorium do pobrania tutaj, model w zwykłej dla Pawła Adamowicza jakości i jak zwykle też, cos w nim postanowiłem pokombinować otworzyłem jedną z komór oświetlenia.
Paweł podesłał mi trochę zdjęć i jakoś wyszło, to chyba jeden z ostatnich postów przed galerią, jeśli nie wymyślę na przykład mechaników kartonu.
To tyle. Do następnego.
Do podstawki z poprzedniego postu dorobiłem karzełka, jak zwykle z Repozytorium do pobrania tutaj, model w zwykłej dla Pawła Adamowicza jakości i jak zwykle też, cos w nim postanowiłem pokombinować otworzyłem jedną z komór oświetlenia.
Paweł podesłał mi trochę zdjęć i jakoś wyszło, to chyba jeden z ostatnich postów przed galerią, jeśli nie wymyślę na przykład mechaników kartonu.
To tyle. Do następnego.
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Pozdrawiam
Paweł
Panie i to jest TO:)
Pozdrawiam Piotr.
Pozdrawiam Piotr.
Ja poproszę przepis na efekt odłażącej farby Rezultat jest oszałamiający.
Trochę głupio czepiać się czegokolwiek, ale dopiero teraz to zauważyłem - latarnia wykolejnicy powinna być obrócona o 180 stopni, tak, aby kółka z kresami były widoczne od strony najeżdżania na wykolejnicę.
Trochę głupio czepiać się czegokolwiek, ale dopiero teraz to zauważyłem - latarnia wykolejnicy powinna być obrócona o 180 stopni, tak, aby kółka z kresami były widoczne od strony najeżdżania na wykolejnicę.
Oj ...
Na szczęście problem latarni łatwy do korekty, wystarczyło ją obróci o te 180 stopni, dobrze że nie trzeba robić lustrzanego odbicia latarni.
Co do wytykania błędów, to Pawle- "guru" może, powiem więcej-"guru" musi. Bo Jesteś dla mnie kolejowym autorytetem.
Jeśli, zaś chodzi o te purchle na farbie,
to robię je tak:
- jak to u mnie najpierw CA
- później kolor bazowy
- następnie mieszam sobie pigment z wodą do konsystencji gęstej śmietany
- tak rozrobionym pigmentem robię ciapki tam gdzie mają by odpryski
- na to wszystko nakładam lakier do włosów, lub preparat do chipingu, ja mam od Modellers World
- po wyschnięciu nakładamy kolor wierzchni lakierem akrylowym
- po ok. 20 minutach maczamy powierzchnie w wodzie i przecieramy twardszym pędzlem, nacisk i intensywność machania pędzlem ma znaczenie.
- w powstałe spękania możemy nałożyć np. Wash czy pigment.
Zalecam poćwiczyć na boku, a nie na kończonym właśnie, po półtora roku sklejania, modelu.
Na szczęście problem latarni łatwy do korekty, wystarczyło ją obróci o te 180 stopni, dobrze że nie trzeba robić lustrzanego odbicia latarni.
Co do wytykania błędów, to Pawle- "guru" może, powiem więcej-"guru" musi. Bo Jesteś dla mnie kolejowym autorytetem.
Jeśli, zaś chodzi o te purchle na farbie,
to robię je tak:
- jak to u mnie najpierw CA
- później kolor bazowy
- następnie mieszam sobie pigment z wodą do konsystencji gęstej śmietany
- tak rozrobionym pigmentem robię ciapki tam gdzie mają by odpryski
- na to wszystko nakładam lakier do włosów, lub preparat do chipingu, ja mam od Modellers World
- po wyschnięciu nakładamy kolor wierzchni lakierem akrylowym
- po ok. 20 minutach maczamy powierzchnie w wodzie i przecieramy twardszym pędzlem, nacisk i intensywność machania pędzlem ma znaczenie.
- w powstałe spękania możemy nałożyć np. Wash czy pigment.
Zalecam poćwiczyć na boku, a nie na kończonym właśnie, po półtora roku sklejania, modelu.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
- Hurragan76
Kapitalna robota!
Krótko: doceniam kartonowców co sklejają w standardzie. Wymaga to czystej pracy (malowanie co nieco ukryje).
Ale tutaj to co lubię. Semafor (taki niski chyba to te semafor,co?) jak prawdziwy. Tego bez malowania nie zrobimy.
A podobno model kartonowy po malowaniu nie jest kartonowy, ciekawa rzecz (pomijam konkursy, bo tu rozumiem).
Ale tutaj to co lubię. Semafor (taki niski chyba to te semafor,co?) jak prawdziwy. Tego bez malowania nie zrobimy.
A podobno model kartonowy po malowaniu nie jest kartonowy, ciekawa rzecz (pomijam konkursy, bo tu rozumiem).
Torowisko i sprzęty jak "żywe"... Efekt świetny
- Sklejacz Maciej
- x 102
Zaiste, lokomotywa w Twoim wydaniu już dała "popalić" , ale to co pokazałeś na torowisku i w jego obrębie mowę mi odjęło. Ta odłażącą i łuszcząca się farba to majstersztyk.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Re: [R/G] Lokomotywa spalinowa 410D 1:25 free
Witam.
"Nadejszła wiekopomna chwila ... " jak mawiał klasyk, tak na prawdę chwila zakończenia projektu.
Praca jak przewidywałem z przerwami, a to brak weny twórczej, a to zmiany pracy, życie po prostu.
Projekt Adama Kocha prosty, ciekawy, z potencjałem. Modele Pawła Adamowicza z Repozytorium trzymają poziom, szyny tym razem wykorzystałem gotowe od MarioModelario, produkt wysokiej jakości, szkoda, że niedostępny.
Rośliny dosadzone:
Podstawka z lokomotywą połączone:
Doszła też ramka i gablotka:
Wychodzi, że to KONIEC.
"Nadejszła wiekopomna chwila ... " jak mawiał klasyk, tak na prawdę chwila zakończenia projektu.
Praca jak przewidywałem z przerwami, a to brak weny twórczej, a to zmiany pracy, życie po prostu.
Projekt Adama Kocha prosty, ciekawy, z potencjałem. Modele Pawła Adamowicza z Repozytorium trzymają poziom, szyny tym razem wykorzystałem gotowe od MarioModelario, produkt wysokiej jakości, szkoda, że niedostępny.
Rośliny dosadzone:
Podstawka z lokomotywą połączone:
Doszła też ramka i gablotka:
Wychodzi, że to KONIEC.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Re: [R/G] Lokomotywa spalinowa 410D 1:25 free
Panie i to jest to, moim zdaniem klasa sama w sobie.