[R] Pruski parowóz T3; Modelik Nr. 22/10, 1:25
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Pruski parowóz T3; Modelik Nr. 22/10, 1:25
Witam.
Ja odcinam nożykiem, taką małą pępowinkę, która trzyma nakrętkę z całością.
Ja odcinam nożykiem, taką małą pępowinkę, która trzyma nakrętkę z całością.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Też mi się rozwarstwiały choć tylko ze 2 a może 3 nity wycinałem.
Nasączyłem więc te nity w "ramce" rozwodnionym klejem w płynie (klon BCG) no ale jako że było to dopiero jakiś miesiąc temu więc daję im jeszcze czas na wyschnięcie (prawdę mówiąc to nie wiem gdzie je schowałem)
Nasączyłem więc te nity w "ramce" rozwodnionym klejem w płynie (klon BCG) no ale jako że było to dopiero jakiś miesiąc temu więc daję im jeszcze czas na wyschnięcie (prawdę mówiąc to nie wiem gdzie je schowałem)
- Sklejacz Maciej
- x 102
A ja wyciskam swoje nity i nakrętki przy pomocy ołówka mechanicznego Tak się kiedyś na to mówiło.
Współczesny ołówek z pręcikiem grafitowym o średnicy 0,8 mm. Jak na razie w moich nitach i nakrętkach tej mniejszej średnicy świetnie się sprawdza. Przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam.
Współczesny ołówek z pręcikiem grafitowym o średnicy 0,8 mm. Jak na razie w moich nitach i nakrętkach tej mniejszej średnicy świetnie się sprawdza. Przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
- Heinrich Kosmala
- x 164
Idziemy dalej – wyposażenie budki i budka maszynisty jako taka, skrzynie węglowe, wlewy wody itd. Poniewż tutaj ca. 100 000 nitów (no może troszkę przesadziłem ), trwa to też nieco i jeszcze nie całkiem gotowe.
Co do nitów; spróbowałem wycinać „po pępuszkach“, też niewiele dało, ale liczba „odpadów“ jednak sie znacznie (o ca. 1/3) zmniejszyła. Nasączanie (ja użyłem rozcieńczonego akrylu) to też nie to. Wygląda na to, że będę musiał samemu produkować – odkryłem tekturkę 0,4 mm (coś w rodzaju brystolu), która przy wybijaniu wybijakiem nie rozwarstwia się. Tyle tylko, że to mnóóóóóstwo roboty…
LC to jednak znakomity wynalazek! Usiłuję sobie wyobrazić wycinanie skalpelem pokręteł zaworów o tej średnicy, 15 sztuk…
Co do nitów; spróbowałem wycinać „po pępuszkach“, też niewiele dało, ale liczba „odpadów“ jednak sie znacznie (o ca. 1/3) zmniejszyła. Nasączanie (ja użyłem rozcieńczonego akrylu) to też nie to. Wygląda na to, że będę musiał samemu produkować – odkryłem tekturkę 0,4 mm (coś w rodzaju brystolu), która przy wybijaniu wybijakiem nie rozwarstwia się. Tyle tylko, że to mnóóóóóstwo roboty…
LC to jednak znakomity wynalazek! Usiłuję sobie wyobrazić wycinanie skalpelem pokręteł zaworów o tej średnicy, 15 sztuk…
Bry.
Ja to nity robię z kulek, zawsze są takie same i wyglądają realistycznie.
Pozdrawiam Piotr.
Ja to nity robię z kulek, zawsze są takie same i wyglądają realistycznie.
Pozdrawiam Piotr.
- Heinrich Kosmala
- x 164
To znaczy, najpierw otworki zrobić (przekłuć? wywiercić?) a potem (pensetą?) kuleczki w tychże otworach umieścić/w nie wkleić? Już że nie wspomnę o kuleczkach – skąd takie bierzesz?
Nie wątpię, że to wygląda super…
- Heinrich Kosmala
- x 164
Dzięki za informację!
Podejrzewam, że są kulki o różnych średnicach, a więc także np. 0,8 i 1 mm???
Wygląda super, ale to (jeszcze) nie mój poziom…
Podejrzewam, że są kulki o różnych średnicach, a więc także np. 0,8 i 1 mm???
Wygląda super, ale to (jeszcze) nie mój poziom…
Henryk, wyniuchales juz, gdzie takie kulki u nas mozna kupic? Akurat tez potrzebuje, a tylko dla "glupich" kulek nie chce zakladac konta na polskim Allegro.
Jarek M
Zabrze blisko więc kupuje tu. http://gewa.com.pl/foldery/gewa.pdf