[Relacja/Kolej] Precyzyjny Pu29 - największy polski parowóz - FINAŁOWA GALERIA str. 41
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Precyzyjny Pu29-największy polski parowóz-metr szczęścia
W Pt31-64 wygląda to tak:
[URL=http://s1106.photobucket.com/user/ ... .jpg[/img][/url]
natomiast w dokumentacji jak było widać powyżej, nie było tego elementu.
W Pt31-49 też się zachował ten element, co prawda tylko z jednej strony ale jest.
[URL=http://s1106.photobucket.com/user/ ... .jpg[/img][/url]
natomiast w dokumentacji jak było widać powyżej, nie było tego elementu.
W Pt31-49 też się zachował ten element, co prawda tylko z jednej strony ale jest.
- Precyzyjny
- x 25
Chyba ktoś nie przyłożył się do montażu, bo to jest do góry nogami, zamiast rynienki wyszedł daszek
Ale i tak dziękuję Wam za wszystkie fotki i rysunki, przynajmniej dowiedziałem się o budowie parowozu czegoś nowego.
Ale i tak dziękuję Wam za wszystkie fotki i rysunki, przynajmniej dowiedziałem się o budowie parowozu czegoś nowego.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
* * *
No ale ta rynienka powinna być pod zderzakiem a nie nad, jak na zdjęciu :-)Precyzyjny pisze:Chyba ktoś nie przyłożył się do montażu, bo to jest do góry nogami, zamiast rynienki wyszedł daszek
Faktycznie spore zamieszanie chodziło mi o rynienki ściekowe pod płytami zderzakowymi
Natomiast na zdjęciu tutaj widać tylko blachy ochronne od góry pozycja 14
Natomiast na zdjęciu tutaj widać tylko blachy ochronne od góry pozycja 14
- Precyzyjny
- x 25
Draccus, z tego rysunku wynika, że jednak te blachy ochronne (ciekawe co ochraniały) są poprawnie zamontowane, a rynienek nie ma w ogóle. Robi się ciekawie, czy ktoś widział takie rynienki w obecnie jeszcze czynnych parowozach albo chociaż w jakimś eksponacie skansenowym albo wraku ? Ja mam zdjęcia około 60 parowozów z tendrem, w tym 8 czynnych, gdzie dobrze widać połączenie parowozu z tendrem, jak na prezentowanym kilka postów wcześniej zdjęciu Pm36-2. Na żadnym z nich nie ma nawet śladu po rynienkach.
Pozdrawiam
Precyzyjny
* * *
Precyzyjny
* * *
Wydaje mi się że takie rynienki były montowane fabrycznie. Po upływie jakiegoś czasu ze względu na ich delikatna konstrukcję ulegały one zniszczeniu i delikatnie mówiąc nikt pewnie nie zawracał sobie gitary aby taka pierdółkę dorabiać w warsztacie a tym bardziej w egzemplarzach muzealnych gdzie w niektórych nie ma połowy osprzętu. Jedyne jakie znalazłem zdjęcie, bo wiedziałem że gdzieś coś takiego utkwiło mi w pamięci, to niemiecki parowóz BR52 5804
Więcej o jednostce http://www.albert-gieseler.de/dampf_de/ ... 0872.shtml
Muszę się jeszcze przejechac na pomnik Pt47-1 chyba jeden z niewielu gdzie jeszcze jest sporo części pierwotnie zachowanych.
Pozdrawiam
Więcej o jednostce http://www.albert-gieseler.de/dampf_de/ ... 0872.shtml
Muszę się jeszcze przejechac na pomnik Pt47-1 chyba jeden z niewielu gdzie jeszcze jest sporo części pierwotnie zachowanych.
Pozdrawiam
- Precyzyjny
- x 25
Dzisiaj przedostatnia porcja zdjęć z budowy parowozu, zrobiłem lampy czołowe, fachowo w kolejnictwie nazywane latarniami sygnałowymi. Od razu piszę, że nic tam się nie świeci, chociaż imitacja żarówki jest zrobiona z diody led.
Zdjęcia niezbyt udane, ciężko mi się robi dobre fotki, gdy są czarne elementy i jednocześnie jasne tło.
W następnym odcinku galeria (prawie) końcowa zbudowanego modelu parowozu. Prawie, bo później będzie jeszcze relacja z budowy tendra i na samym końcu galeria parowozu z tendrem.
PS. Draccus, byłeś przy tym Pt47 ? W jakim jest stanie, rynienki ma ?
Zdjęcia niezbyt udane, ciężko mi się robi dobre fotki, gdy są czarne elementy i jednocześnie jasne tło.
W następnym odcinku galeria (prawie) końcowa zbudowanego modelu parowozu. Prawie, bo później będzie jeszcze relacja z budowy tendra i na samym końcu galeria parowozu z tendrem.
PS. Draccus, byłeś przy tym Pt47 ? W jakim jest stanie, rynienki ma ?
Pozdrawiam
Precyzyjny
* * *
Precyzyjny
* * *
Parowóz stoi trochę wyblakł na słońcu, niestety nie posiada rynienek zostały zdemontowane.Tak na marginesie Pt31 w dokumentacji są te rynienki.
- Precyzyjny
- x 25
Re: [R/G] Precyzyjny Pu29-największy polski parowóz-metr szczęścia
Dzisiaj małe święto, prezentuję galerię modelu parowozu Pu29-1. Parowóz jest prawie skończony. Prawie, bo na tym etapie jest to koniec budowy, ale po wykonaniu tendra, dorobię jeszcze rury i przewody między parowozem, a tendrem oraz usunę wszelkie niedoróbki (ubytki farby), dołożę pigmenty itp.
W palenisku ogień hula na całego:
A tutaj prezentacja galerii w formie filmiku, najlepiej oglądać w powiększeniu na całym ekranie:
I oto po 7 latach, licząc od początku zrobienia projektu, budowa modelu parowozu Pu29-1 dobiegła końca. Ale to jeszcze nie koniec tej relacji. Taki parowóz bez węgla i wody nie pojedzie, więc dalszy ciąg relacji będzie prezentował budowę tendra.
Teraz do woli możecie wpisywać swoje komentarze, opinie, krytykę, uwagi i co tylko chcecie na temat tego modelu, a ja idę spać.
W palenisku ogień hula na całego:
A tutaj prezentacja galerii w formie filmiku, najlepiej oglądać w powiększeniu na całym ekranie:
I oto po 7 latach, licząc od początku zrobienia projektu, budowa modelu parowozu Pu29-1 dobiegła końca. Ale to jeszcze nie koniec tej relacji. Taki parowóz bez węgla i wody nie pojedzie, więc dalszy ciąg relacji będzie prezentował budowę tendra.
Teraz do woli możecie wpisywać swoje komentarze, opinie, krytykę, uwagi i co tylko chcecie na temat tego modelu, a ja idę spać.
Ostatnio zmieniony śr maja 09 2018, 11:51 przez Precyzyjny, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Precyzyjny
* * *
Precyzyjny
* * *
Re: [R/G] Precyzyjny Pu29-największy polski parowóz-metr szczęścia
WSPANIAŁY!!!!! Wygląda jak "żywy"!
Czy te płyty z boków/przodu które zasłaniają sprężarkę są zdejmowane, czy są przyklejone na stałe?
Czy te płyty z boków/przodu które zasłaniają sprężarkę są zdejmowane, czy są przyklejone na stałe?