Model będzie waloryzowany, jednak w tym projekcie założenie podstawowe to wykorzystanie wszędzie, gdzie tylko możliwe papieru barwionego w masie. Delikatne podmalowanie będzie użytym celem zróżnicowania jednolitego koloru masy papierowej.

Kupiłem sporo papieru barwionego w masie, najbardziej zależało mi na odcieniu koloru najbardziej zbliżonego do RLM 02 który będzie użyty w zasadzie do wszystkich elementów wewnętrznych modelu. Papier kupiłem handlowo w odcieniu Verdigris, jedyny problem, że nie jest to gładki papier tylko ma fakturę, więc trzeba go szlifować.
Zaletą papieru barwionego w masie jest to, że można go szlifować i zaokrąglać a po nasączeniu bezbarwnym lakierem można go też frezować.
Moja frezarka Proxxon MF-70 została wyposaża żona w silniki krokowe więc wiercenie szablonów w plexi do wykowywana nitów i innych otworów stało się dużo prostsze i zautomatyzowane.

No to zaczynamy.
Zacząłem od klap. W modelu zostały one źle zaprojektowane, bo powinny być symetryczne, a nawet gdyby były symetryczne to i tak wykonałbym je od podstaw.

W tym modelu nity będą wykonane z kulek BGA o średnicy 0,3mm. W otwory wykute igłą od penów 0,25mm wciskamy kulki na macie ale od wewnętrznej strony. Taką kulkę zaślinionym pędzelkiem przenoszę na plexi a potem odwracam i wiem że trafię do otworku co znacznie przyspiesza pracę.

Od wewnętrznej strony wygląda to tak

Ale od zewnętrznej wygląda to tak.

Co jakiś czas trzeba te kulki posmarować od wewnątrz rozcieńczonym klejem do plastiku, aby nie wypadały.
Gotowe podzespoły

Aby kulki nie błyszczały na srebrno trzeba je pomalować w tym celu w płytce plastiku gr 0,1mm zostały nawiercone otwory 0,3mm i można te kulki pomalować aerografem za pomocą takiego szablonu.

Tak to wygląda po podmalowaniu:

Montaż klapy:

Klapa nie jest jeszcze całkowicie skończona, ale to tyle na dziś.