Witam. Zamierzam budować bismarka z najnowszego małego modelarza. Czy tektura z kartonów od butów ( nie falistej) ma 1 mm? Na moje oko ma 0,8 . Czy ktoś mierzył, czy taki karton się nadaję ?
Kolego Ty tak na poważnie???? Chcesz budować Bismarcka, a nie potrafisz zmierzyć grubości kartonu??? Tak ciężko jest zainwestować 2 zł w arkusz A3 tektury 1mm???
Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi.
Moim zdaniem nie robi se jaj, tylko po prostu nie zna się jeszcze na tym. To, że od razu chce robić Bismarcka, to też dowodzi, że się nie zna. Obawiam się, że tylko dzięki forum, się nie nauczy. Cóż... Trzeba po prostu poczekać na pierwsze zdjęcia sklejonego okrętu i tyle. Kto wie...
Bierzemy kawałek "kartonu od butów" i tniemy go na kwadraciki np. 4 na 4 centymetry. Układamy jeden na drugim - czym więcej, tym lepiej. Na koniec mierzymy łączną grubość tego stosiku linijką, wynik dzielimy przez ilość kartoników, jakie były w stosie.
To jezeli zwykla linijka wychodzi 1mm to najprawdopodobniej ma 1mm...
Jezeli ma troszke mniej niz 1mm to najprawdopodobniej ma 0,8mm.
Tylko skad u Ciebie roznica w pomiarze linijka i na oko? Na oko tzn jak, bez linijki? Masz podzialke zainstalowana w oku? Na oko wychodzi Ci 0,8 a linijka 1... Ciekawe niezmiernie.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!? ZŁO SQUAD
Linijką nie da się zmierzyć dokładnie 1 mm więc napisałem na oko. Tak będę sklejać Bismarka. Nie róbcie już ze sklejania statku lotu w kosmos. Mały modelarz jest dla wszystkich nie tylko dla osób które skleją 20 lat