Klejenie wręg - pomocy
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Klejenie wręg - pomocy
Cześć! Jestem nowy w modelarstwie kartonowym i bardzo chciałbym pozostać przy tym hobby. Mam jednak pewien problem. Na pierwsze modele wybrałem Spitfire'a i FW 190 z wydawnictwa WAK. Oba modele zakupiłem z laserowo wyciętymi wręgami. Co się jednak okazuje, niektóre wręgi (zwłaszcza te od kadłuba) są nieco za małe w porównaniu do sklejonych rulonów. Jeżeli dobrze rozumiem ideę stosowania wręgów, powinny one idealnie kształtować element. Tymczasem w moim przypadku brakuje im około 1 mm z każdej strony. Może jednak moje wyobrażenie o wręgach jest błędne? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.
- Heinrich Kosmala
- x 164
Re: Klejenie wręg - pomocy
To już (moim zdaniem) wina wykonawcy lub projektanta. Ja w takim przypadku (zdarza się niestety dość często) oklejam wręgę paseczkiem papieru 80 g/m² - tak długo, aż pasuje – nadmiar (część wystającą za wręgę) odcinam małymi nożyczkami.
Dziękuję za odpowiedź, zwłaszcza za "zdarza się niestety dość często". Nie chcę się zniechęcić już na starcie, a bałem się, że ja nie do końca rozumiem, jak takie wręgi mają działać. Oklejanie ich celem zwiększenia objętości brzmi rozsądnie, ale szykuje się żmudny proces.
Nie mam tych modeli na składzie ale patrząc na instrukcję na stronie wydawcy (jeśli Twój model to 3/2021) to segmenty kadłuba są sklejane "na jedną wręgę" wiec wręgi muszą być trochę mniejsze bo będą oklejane tymi ząbkowanymi oklejkami. Chyba że nawet po przyklejeniu a raczej wstępnym przyłożeniu oklejek nadal są luzy, wtedy trzeba zbyt małą wręgę papierkiem okleić co wcale nie zajmuje tak wiele czasu, klej w płynie do tego wydaje mi się najlepszym specyfikiem.
Dziękuję za kolejną odpowiedź, a skoro już o tym mowa, Ja przyklejam wspomniane "ząbki" do elementu, następnie formuje element i kleje (chyba tak powinno być). Z instrukcji jednak, nie wynika dokładnie, gdzie powinna znajdować się wręga. Czy powinienem wkomponować ją, w to zgrubienie paska z ząbkami czy może jednak przed nim?
- Heinrich Kosmala
- x 164
Wręga powinna się z reguły znajdować na środkowej linii paska, tzn. na krawędzi części.
Budowa modelu to żmudny proces. Więc się przyzwyczajaj
Kolejność raczej odwrotna. Formuję element. Formuję ząbki. Przyklejam uformowane ząbki do uformowanego elementu.
Ale mogę się mylić.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD