Home

Home | Forum | ABC Modelarstwa | Galeria | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości | Szukaj
GRAND PRIX KW | FAQ | Użytkownicy | Grupy | Email do Admina | Profil | Rejestracja | Zaloguj

[Relacja] Samochód terenowy GAZ 69M
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum modelarstwo kartonowe, plastikowe ... Strona Główna -> Karton i Papier - makulatura
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piterski

PostWysłany: Nie Kwi 30 2006, 11:38    Temat postu: [Relacja] Samochód terenowy GAZ 69M Odpowiedz z cytatem Pisownia

WSTĘP
Postanowiłem rozpocząć budowę kolejnego modelu. Przyczyn jest kilka. Utrudnione warunki w domu do budowy Błyskawicy, która jest malowana.
Mierne efekty pracy nad Zero, spotęgowane jak sądzę gatunkiem papieru czyli kredą.
Chęć znalezienia modelu, który byłby w miarę plastyczny, posiadał koła i nie był zbyt trudny w doborze koloru to retuszu.
Możliwy do wykonania w standardzie czyli zminimalizowane przeróbki i malowania.
Przejrzałem zasoby i padło na ten model właśnie.

Jak widać jest to star wycinanka z MM z roku 1984. Skala modelu nie jest określona, ale w tym przypadku nie ma ona dl mnie zasadniczego znaczenia.

ZAŁOŻENIA
Model jak już wspomniałem ma niewiele lub niemal zupełnie nie odbiegać od założeń projektanta pana Adama Kolarczyka.
Założenia jakie sobie przyjąłem przy budowie tego modelu jest następujące. Mianowicie sklejany ma być w większości klejem BCG by przyzwyczaić się do specyfiki stosowania tego kleju. Wszelkiego rodzaju bryły mają być rozcinane na ścianki składowe.
Klejony będzie równolegle z pozostałymi modelami. Po prostu czasami czy to z przyczyn technologicznych czy też innych muszę oderwać się od elementów modelu nad którymi pracuje.

ZbyszekS

PostWysłany: Nie Kwi 30 2006, 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Staruszka sobie wybrałeś Wink.

Polecam jako ściągawkę:
http://www.kartonbau.de/wbb2/thread.php?threadid=2214

Powodzenia!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
lancer

PostWysłany: Nie Kwi 30 2006, 17:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

sklejałem go z 10 lat temu jest super dopracowany wszystko pasuje idealnie mógłbym go sklejać seryjnie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
TomekPk

PostWysłany: Nie Kwi 30 2006, 17:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja też chętnie zobaczę budowę tego modelu - będziesz go malował, bo w moim egzemplarzu są takie przesunięcia kolorów, że prawie drugi by z nich wyszedł
Powrót do góry
paperman

PostWysłany: Nie Kwi 30 2006, 18:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Skala to zdaje się 1:16,a budowę Gazika będę chętnie śledził Wink
Powrót do góry
grzegorz

PostWysłany: Nie Kwi 30 2006, 19:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Na dobry początek...

http://mkmagazin.almanacwhf.ru/venicle/gaz_69_mk77.htm

Rolling Eyes
Powrót do góry
Markus

PostWysłany: Nie Kwi 30 2006, 22:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

No to masz kolejnego kibica.

U mnie leży rozgrzebany Gaz 67, obiecałem sobie że do niego wrócę, ale muszę do tego dojrzeć. Kto wie, może po Twojej relacji dostanę natchnienia Laughing.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora    
struna

PostWysłany: Nie Kwi 30 2006, 23:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Witam.

Rowniez jakis czas temu rozpoczelem budowe tego modelu. Ale po sklejeniu ramy porzucilem jego budowe poniewaz okazalo sie ze karton na jakim wydrukowalem kopie modelu byl za cienki. I dlatego musze wydrukowac go na grubszym brystolu.

Jak skoncze obecnie rozpoczety model mam zamiar sie za niego zabrac trategoz tez bede napewno odwiedzal twoja relacje.

Piterski a ty kleisz go z wycinanki czy z kopii?? Zwarzajac na fakt "wiekowosc" juz wycinanki ktora jest zapewne w takim samym stanie jak i u mnie.

Pozdrawiam
StRuNa

Hellios

PostWysłany: Pon Maj 01 2006, 8:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Kciuki będe trzymał, sam zamierzam zrobić to auto tyle, że w skali 1:1 i nie koniecznie od podstaw Smile także z chęcią obejrzę jak wygląda w pomniejszeniu ...
Na warsztacie Diorama Zamek Będzin 1:72 Gips
Powrót do góry
_Grzecho_

PostWysłany: Pon Maj 01 2006, 8:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Ja też zapisuje się na stałego widza Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email MSN Messenger   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum modelarstwo kartonowe, plastikowe ... Strona Główna -> Karton i Papier - makulatura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

Skocz do: