POMOCY AREOGRAF I KOMPRESOR

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Jezier

POMOCY AREOGRAF I KOMPRESOR

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Jezier »

chciałbym kupić arograf i kompresor tylko nie wiem jaki
myślałem że ten będzie dobry (miałem już areograf w ręku tylko że Jednofunkcyjny )
areograf

http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa ... =0&sztuk=1

kompresor

http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa ... =0&sztuk=1

bardzo proszę o pomoc bo nie chcę kupować w ciemno
ale chciałem kupić dobry i w miarę tani areograf
Obrazek
Kuba G.
x 1

Post autor: Kuba G. »

A spojrzał waćpan na markę i cenę aerografu?. To jest raczej psikadło z wyższej półki i jeśli to ma być twój "pierwszy raz" z pistoletami to proponował bym jednak coś tańszego i również dobrego.
Na przykład:
http://www.mar.sklep.pl/index.php?page= ... &Itemid=40
lub

Co do kompresorka to jak najbardziej, jest cichy, poręczny, wydajny i mały, na pierwszy-najlepszy.

Przejrzyj ofertę tego sklepu z łodzi. Ja tam zamawiałem ten kompresor wraz z aerografem (tym pierwszym) po dwóch dniach miałem go u siebie. Naprawdę polecam. Ubaw po pachy i grosze na lizaki w kieszeni.
Obrazek
My name is Button, James Button...
Awatar użytkownika
Jezier

chłopie dzięki największe
Obrazek
Grzegorz75
x 1

Post autor: Grzegorz75 »

Kuba G. pisze:A spojrzał waćpan na markę i cenę aerografu?. To jest raczej psikadło z wyższej półki
Jak najbardziej się z tym zgadzam . Jeżeli taki wydatek nie stanowi problemu , to polecam produkty tej marki . Jakość tego sprzętu jest nieporównywalna z aerografami firm krajowych . Niestety , czarów nie ma i cena japońskiej "Iwaty " nie bierze się z nieba. Coś za coś . Oczywiście sens zakupu będzie ,jeżeli modelarstwo nie znudzi Ci się na przykład w przyszłym miesiącu ... Nie ma tu czegoś takiego , jak zatykające się dysze , co chwila wylatana iglica , plucie i inne ksztuszenie . Farba nawet nie chcę się trzymać powierzchni aerografu , co ułatwia jego czyszczenie .
Awatar użytkownika
Jezier

Narazie spróbuje z tańszą "zabawką" (modelarstwem zajmuje sie od 5 lat i miejmy nadzieje że to zainteresowanie sie wtedy skończy gdy spocznę w pokoju ;-) ) i jeszcze jedno najpierw nauczę się na tańszym sprzęcie a potem zainwestuje w droższy
Wielkie dzięki za pomoc.
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcintosh
x 8

Post autor: Marcintosh »

Moja filozofia odnosnie zakupu jakichkolwiek narzedzi jest inna niz kelegow-wspoluzytkownikow tego forum: "zawsze kupuj najlepsze na jakie cie akurat stac". Kupisz badziew, nauczysz sie troche malowac i po krotkim czasie bedzie cie on doprowadzal cie do bialej goraczki. W efekcie wydasz kase dwa razy.

Jezeli cie stac, kup Iwate.

Co do kompresora, zainwestowalbym tez w porzadny (-niejszy). Takie rzeczy kupuje sie raz na 10-15 lat, czasem na dluzej...
Awatar użytkownika
Jezier

a jakie sprężarki byście mi polecali??
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcintosh
x 8

Post autor: Marcintosh »

Tak na prawde to chcesz kupic cos podobnego do tego:

http://www.abac.co.uk/sil-air-compressors.htm

Jest on zbudowany na bazie agregatu od lodowki, wiec bardzo cichy. Ma zbiornik powietrza, regulator cisnienia i filtr czyli wszystko co jest konieczne.

Zawsze sprawdz jaki dany kompresor ma poziom glosnosci. Moj kompresor podaje w instrukcji 96dB i musialem mu zbudowac taka buda jak dla psa, zeby go wyciszyc, mimo ze stoi w garazu a do domu idzie jedynie waz :(

Kompresor bez regulatora cisnienia jest bezuzyteczny a zbiornik powietrza pozwala na ciagla prace oraz stabilizuje cisnienie podawane na aerograf. Filtr usuwa wilgoc z pompowanego powietrza i na prawde jest przydatny.

Oczywiscie "taki sam" kompresor mozesz sobie zbudowac sam w domu, ze starej lodowki, tostera i deski od sedesu. Szczegoly znajdziesz na tym forum.
Awatar użytkownika
Jezier

Dzięki za rady i w miarę moich możliwości dostosuję się do waszych rad
dzięki za pomoc
Obrazek
Awatar użytkownika
greatgonzo
x 12

Post autor: greatgonzo »

Do rozważenia jeszcze jedna opcja. Sprężarka z Chin. Można taką zobaczyć na wielu stacjach benzynowych. Służą do pompowania kół. Za 300 -500 PLN można dostać taki sprzęt z regulacja ciśnienia jak należy. Ja używam właśnie takiej.
Wadą jest potworny hałas silnika i stosunkowo duże gabaryty.
Zaleta to wielki, jak na modelarski agregat, zbiornik powietrza (jako się rzekło silnik jest głośny ale za to nieczęsto się włącza).
Modelarska sprężarka z mikrozbiorniczkiem kosztuje chyba ponad 200PLN. Da się tym malować ale w sumie nie jest dużo tańsza.
A w ogóle to moim zdaniem przy tego typu problemach powinno się określać budżet. Np. w środowisku audiofilskim jest to pierwsza informacja jaką podaje pytający. Wtedy porady trafiają mniej więcej w punkt.
ODPOWIEDZ