Modelem którym chciałbym zadebiutować na forum jest korweta typu Flower a konkretnie HMCS „AGASSIZ” wydawnictwa MODELIK.
Skala 1:100

Modelu nie będę wykonywał w standardzie. A dlaczego nie?
Ano dlatego że dla mnie jest na to jeszcze zdecydowanie za wcześnie.
Nie czuję na tyle dobrze kartonu aby się porywać na standard więc będę się wspomagał wszystkim czym się da aby zamaskować swoje niedoróbki.
Jak to bywa w przypadku okrętów tradycyjnie zacząłem od szkieletu.
Wykonałem go w/g instrukcji, połapałem punktowo kropelką i wzmocniłem wikolem.

To zdjęcie obrazuje i wyjaśnia wszystko. Okręcik będzie wykonywany bez części podwodnej.

A tu najbrudniejsza robota.
Piankowanie, szlifowanie, szpachlowanie, szlifowanie. Mimo że szkielet był wykonany z polecanej przez projektanta grubości tektury nie wystąpiły żadne jego deformacje podczas piankowania.

Nadbudówkę w ramach eksperymentu skleiłem całkowicie przy użyciu kropelki.
No może nie całkowicie bo wręgi i pokład podkleiłem tekturą przy pomocy hermolu.

Stan na dzień dzisiejszy. Burty przyklejone i wstępnie wyszpachlowane. Upewniłem się tylko w pierwotnej decyzji że nie dałbym rady skleić tego modelu w standardzie. Uformowanie burt na rufie i dziobie w taki sposób aby przypominały oryginał znacznie przekracza moje skromne umiejętności. Dzięki nożyczkom uzyskałem jednak kształt który po porównaniu z fotkami oryginału jako tako mnie zadowala.

Modelu nie będę kleił zgodnie z instrukcją. Na początku zabiorę się za elementy proste, pudełkowate i kwadratowe żeby nabrać trochę doświadczenia i zdobyć odrobinę wprawy bo choć teorii już trochę liznąłem to z praktyką jest znacznie gorzej

W ogóle mam zamiar testować tu różne metody które podejrzałem na forach modelarskich. Co z tego wyjdzie to pewnie foty i funkcja makro bezlitośnie pokaże

Przepraszam za jakość pierwszych fotek jakie prezentuję ale były robione na szybko i z ręki, jednak mizerne efekty skłoniły mnie do zakupienia statywu i poeksperymentowania trochę z aparatem i światłem.
Mam więc nadzieję że następne będą już tylko lepsze.