[Relacja] Mały Modelarz 1973r. - FIAT 126p
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Szymcio190
[Relacja] Mały Modelarz 1973r. - FIAT 126p
Dziś rozpoczynam relację małego poczciwego Fiacika, który niegdyś był marzeniem każdej polskiej rodziny : )
A oto moje pierwsze kroki
Poproszę o jakieś wskazówki i porady dotyczące modelu, m.in. z czego najlepiej zrobić szyby
A oto moje pierwsze kroki
Poproszę o jakieś wskazówki i porady dotyczące modelu, m.in. z czego najlepiej zrobić szyby
Ostatnio zmieniony sob sty 09 2010, 11:42 przez Szymcio190, łącznie zmieniany 1 raz.
viewtopic.php?p=191812#191812 DODGE CHARGER
viewtopic.php?t=13866 TRABANT 601
viewtopic.php?t=13874 PEUGEOT 307 WRC
viewtopic.php?t=13861 CITROEN DS
viewtopic.php?t=13851 FOKKER
- Jacek Bula
Budowałem na piasku/I zawaliło się.
Budowałem na skale/I zawaliło się.
Teraz budując, zacznę/Od dymu z komina.
/L. Staff/
MARINE TRAFFIC
Budowałem na skale/I zawaliło się.
Teraz budując, zacznę/Od dymu z komina.
/L. Staff/
MARINE TRAFFIC
- Szymcio190
Można go pobrać za darmo z tej stronyŁosiu pisze:A kto powiedział Ci że to darmowy model?
http://eles.pl/fiat/
Dziękuje za cenne wskazówki i poproszę o więcej propozycji. Pozdrawiam
- jacekkarolczak
To że wrzucili piracką kopię na swoją stronę nie oznacza, że jest to legalne. No chyba, że mają blogosławieństwo LOK-u w co szczerze wątpię. Co prawda minęło 25 lat ale nie wiem czy prawa autorskie wygasły już.
Folia do drukowania i bindowania to w zasadzie to samo jest. Tylko dość trudno się klei.
Powodzenia
Folia do drukowania i bindowania to w zasadzie to samo jest. Tylko dość trudno się klei.
Powodzenia
Crawling rulez
- Szymcio190
Model powoli się skleja
Drodzy modelarze mam do Was prośbę.
Otóż potrzebuje zdjęć wnętrza Maluszka.
I zastanawiam się w których egzemplarzach kolor wnętrza był bordowo- fotele i żółty- podłoga ??? A nie mogłem jakoś znaleźć.
Ułatwiłoby mi to sklejanie wnętrza. Za pomoc dziękuje
A na szyby znalazłem sposób. W sklepie wyczaiłem skoroszyty. Jest kartka A4 przezroczystego plastiku, który doskonale się nadaje do tworzenia szyb. Jest elastyczny i jednocześnie wystarczająco sztywny
Drodzy modelarze mam do Was prośbę.
Otóż potrzebuje zdjęć wnętrza Maluszka.
I zastanawiam się w których egzemplarzach kolor wnętrza był bordowo- fotele i żółty- podłoga ??? A nie mogłem jakoś znaleźć.
Ułatwiłoby mi to sklejanie wnętrza. Za pomoc dziękuje
A na szyby znalazłem sposób. W sklepie wyczaiłem skoroszyty. Jest kartka A4 przezroczystego plastiku, który doskonale się nadaje do tworzenia szyb. Jest elastyczny i jednocześnie wystarczająco sztywny
Popieram kolegę jacekkarolczak to jest jawne piractwo klejenie z modeli z takich źródeł to jawna kradzież
A potem narzekamy na jakoś wycinanek że coś nie pasuje że autor się nie przyłożył.
Kolego Szymcio190 ŻENADA
A tak na marginesie nie mam nic przeciwko skanom (sam posiadam ponad 3000 różnych modeli w tym całe wydanie MM wszystkie roczniki kozystam z nich jako materiałów poglądowych żeby ocenić jakość i ciekawość danego modelu) ale..........
Po pierwsze ich przydatność do klejenia raczej mizerna a nawet żadna (przekłamania skanera drukarki trzeba zrobić kilka wydruków próbnych żeby określić margines błędu i nanieś korekty a jak to zrobić bez orginału)
Po drugie koszt takich wydruków na domowej plujce przeważnie przewyższa koszt (lub oszczędność jest mizerna) takiego modelu
Po trzecie i najważniejsze TO ZWYKŁE ZŁODZIEJSTWO
A potem narzekamy na jakoś wycinanek że coś nie pasuje że autor się nie przyłożył.
Kolego Szymcio190 ŻENADA
A tak na marginesie nie mam nic przeciwko skanom (sam posiadam ponad 3000 różnych modeli w tym całe wydanie MM wszystkie roczniki kozystam z nich jako materiałów poglądowych żeby ocenić jakość i ciekawość danego modelu) ale..........
Po pierwsze ich przydatność do klejenia raczej mizerna a nawet żadna (przekłamania skanera drukarki trzeba zrobić kilka wydruków próbnych żeby określić margines błędu i nanieś korekty a jak to zrobić bez orginału)
Po drugie koszt takich wydruków na domowej plujce przeważnie przewyższa koszt (lub oszczędność jest mizerna) takiego modelu
Po trzecie i najważniejsze TO ZWYKŁE ZŁODZIEJSTWO
hmmm ten model jest już praktycznie nieosiągalny... a jeżeli jest to za tak niebotyczną cenę, że jednak wychodzi taniej je wydrukować... i myśle że nie ma nic złego w sklejaniu takich modeli. Choć opublikowanie go na tym serwisie rzeczywiście było kradzieżą.A posiadanie takich skanów z tego co wiem jest chyba legalne... ale nie jestem pewien...