Drzewka do modeli- sposoby wykonania*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Próbowałem początkowo drzeć na strzępki prawdziwą gąbkę, ale: trudno nabyć takową w odpowiednim kolorze, efekty tarcia na tarce nie były też imponujące. Dlatego stosuję materiał juz gotowy, kupiony w sklepie modelarskim (jest na pierwszym zdjęciu).SiAnO pisze:a z tą gobką to czym ja "przemileic" żeby miała tak małe rozmiary??
Mój sposób na drzewka jest jeszcze inny, mianowicie powstają z korzeni różnych roślin, najlepszy do tego celu jest żywopłot.
Ukończone: M 113 Fitter
Hej.
Na małe drzewka nadaje sie korzeń kopru, wszystko zależy od skali. W przypadku większych drzew stosuje się metodę, wykonywania drzew z drutu nawojowego, na elementy liści stosuje się siateczke firmy Heli pod nazwą laub lub flor.Natomiast w przypadku imitacji trawy czy tez innego podłoza stosuje się mate trawiastą lub zwykły piasek sypany na warstwe wikolu. Więcej informacji na ten temat na forum martela, www.forum.martel.pl Jak będe w domu to podam dokałady adres,szczegółowego opisu wykonywania drzew, podłoża itp.
Dla zainteresowanych materiały opisowe moge podesłać na maila.
Pozdarwiam Maciek
Na małe drzewka nadaje sie korzeń kopru, wszystko zależy od skali. W przypadku większych drzew stosuje się metodę, wykonywania drzew z drutu nawojowego, na elementy liści stosuje się siateczke firmy Heli pod nazwą laub lub flor.Natomiast w przypadku imitacji trawy czy tez innego podłoza stosuje się mate trawiastą lub zwykły piasek sypany na warstwe wikolu. Więcej informacji na ten temat na forum martela, www.forum.martel.pl Jak będe w domu to podam dokałady adres,szczegółowego opisu wykonywania drzew, podłoża itp.
Dla zainteresowanych materiały opisowe moge podesłać na maila.
Pozdarwiam Maciek
Nie jestem autorem wspomnianych materiałów, faktycznie miałem podać wczoraj dokładne adresy, ale raz, że zapomniałem a dwa jakoś nie było oddzewu ze strony modelarzy. Kolejna kwestia, że wystarczyło uruchomic wyszukiwanie na wspomnianym forum a postów ze szczegółami było by bardzo dużo. Jeśli ktoś nie ma ochoty bawić sie z produkacją drzewek to polecam produkty łódzkiej firmy A&A, może nie tanie, ale dobrze wykonane.
A to dokłady link, opisane sa tam sposoby wykonywania zieleni na makiecie. http://www.kolej.martel.pl/tmp/swiat_kolei/
Pliki zieleń na makiecie oraz naturalna zieleń.Dodatkowo jpg od 4 do 8 opisują moze w nieco innej postaci sposób budowy ale w bardziej przystępnej formie.
W razie jakiś pytań, z miła chęcią udziele wyjaśnień.
Pozdrawiam Maciek
A to dokłady link, opisane sa tam sposoby wykonywania zieleni na makiecie. http://www.kolej.martel.pl/tmp/swiat_kolei/
Pliki zieleń na makiecie oraz naturalna zieleń.Dodatkowo jpg od 4 do 8 opisują moze w nieco innej postaci sposób budowy ale w bardziej przystępnej formie.
W razie jakiś pytań, z miła chęcią udziele wyjaśnień.
Pozdrawiam Maciek
-
- x 8