[R/G]ORP Pułaski na bazie wyd GPM 1:200
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[R/G]ORP Pułaski na bazie wyd GPM 1:200
Dzień dobry dziewczynki i chłopcy
Jakiś czas temu postanowiłem reaktywować nasze okręty pływające jeszcze pod naszą banderą. No i mój wybór padł na "pływadło" o nazwie "gen
K.Pułaski ". "Plywadło " brzmi sarkastycznie,ale jak nazwać coś co nadaje się tylko do defilad i dla selfie min Błaszczaka.
Ale bandera RP zobowiązuje więc kleimy.
Wyd GPM wydało wycinankę (już druga) tego pływadła ale bez poprawek, czyli jako reprint z 2000 roku.
Przedstawiam kilka zdjęć modelu z dużymi zmianami w stosunku do wycinanki GPM który teraz lepię.
Model zeskanowany. Zmieniłem kolory, skale,ale niewiele. Dorobiłem elementy które są na prawdziwym okręcie. bo wycinanka to tylko baza.
Wrzucam kilka zdjęć tego co już zrobiłem
Okładka
Jakiś czas temu postanowiłem reaktywować nasze okręty pływające jeszcze pod naszą banderą. No i mój wybór padł na "pływadło" o nazwie "gen
K.Pułaski ". "Plywadło " brzmi sarkastycznie,ale jak nazwać coś co nadaje się tylko do defilad i dla selfie min Błaszczaka.
Ale bandera RP zobowiązuje więc kleimy.
Wyd GPM wydało wycinankę (już druga) tego pływadła ale bez poprawek, czyli jako reprint z 2000 roku.
Przedstawiam kilka zdjęć modelu z dużymi zmianami w stosunku do wycinanki GPM który teraz lepię.
Model zeskanowany. Zmieniłem kolory, skale,ale niewiele. Dorobiłem elementy które są na prawdziwym okręcie. bo wycinanka to tylko baza.
Wrzucam kilka zdjęć tego co już zrobiłem
Okładka
Ostatnio zmieniony śr wrz 13 2023, 15:03 przez chochlik, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Re: ORP Pułaski na bazie wyd GPM 1:200
Do końca klejenia jeszcze daleko ale już teraz możecie poznać jakość mojego lepienia. Trzęsą mi się ręce( za dużo alkoholu we krwi słaby wzrok ale lepię, lepie i lepię
Pozdrawiam wszystkich opanowanych przez tego bakcyla
Pozdrawiam wszystkich opanowanych przez tego bakcyla
Pozdrawiam kartoniarzy.
Nie napisałeś w jakiej skali jest ten model po przeskalowaniu, domyślam się że 1:100chochlik pisze:Model zeskanowany. Zmieniłem ........ skale
Czy te okręty były malowane na tak niebieskawy kolor, patrząc na szybko na zdjęcia w internecie to raczej jest szary, minimalnie na niektórych wpadający w niebieskość.chochlik pisze:Model zeskanowany. Zmieniłem kolory ...
Ja bym poretuszował jeszcze krawędzie bo białe tu i ówdzie prześwituje i wygląda trochę niefajnie.
Chyba chodziło o elementy, których nie ma w modelu a są na prawdziwym okręcie.chochlik pisze:Dorobiłem elementy które nie są na prawdziwym okręcie. bo wycinanka to tylko baza.
Być może to skrót myślowy a może
chochlik pisze:za dużo alkoholu we krwi
Chyba niepotrzebnie napisałem poprzedni post.chochlik pisze:Czy się to Wam spodoba czy nie, nie dbam o to.
Hej Tempest
Spieszę z odpowiedzią na Twój komentarz
Kolory prawdziwego okrętu są faktycznie szarobure to tylko wycinanka opracowana została na niebiesko.
Ja tylko lekko pogłębiłem ten kolor
Model jest jakieś 5 cm krótszy aniżeli wycinanka więc można napisać że jest w skali 1:200
Moje zmiany dotyczą żurawika z motorówką z robione wg zdjęć, hangaru helikopterów, jest biały wewnątrz bez tych żeber niebieskich,
dorobionych relingów na masztach, brak w wycinance, tratwy ratunkowe zmieniłem na kolor biały tak jak to jest na prawdziwym polskim okręcie. Więcej nie pamiętam, bo za dużo alkoholu we krwi a swojego lepienia nie traktuję już poważnie jak to miało miejsce kilkanaście lat temu.
Pozdrawiam wszystkich którzy widzą to inaczej niż ja
Spieszę z odpowiedzią na Twój komentarz
Kolory prawdziwego okrętu są faktycznie szarobure to tylko wycinanka opracowana została na niebiesko.
Ja tylko lekko pogłębiłem ten kolor
Model jest jakieś 5 cm krótszy aniżeli wycinanka więc można napisać że jest w skali 1:200
Moje zmiany dotyczą żurawika z motorówką z robione wg zdjęć, hangaru helikopterów, jest biały wewnątrz bez tych żeber niebieskich,
dorobionych relingów na masztach, brak w wycinance, tratwy ratunkowe zmieniłem na kolor biały tak jak to jest na prawdziwym polskim okręcie. Więcej nie pamiętam, bo za dużo alkoholu we krwi a swojego lepienia nie traktuję już poważnie jak to miało miejsce kilkanaście lat temu.
Pozdrawiam wszystkich którzy widzą to inaczej niż ja
Pozdrawiam kartoniarzy.
Chyba
Chochlik ku drzwióm się kwapił
Na takie dictum acerbum,
Tempest za kuntusz ułapił:
"A gdzie jest modeller verbum?
Klej dalej tylko poretuszuj te białe na krawędziach, tylko błaaagaam, nie tym niebieskim, którym pomalowałeś maszty, osłonę radaru i działo.
Będziesz Pan zadowolony.
bo taka parafraza mi się w głowię ulęgłaza dużo alkoholu we krwi
Chochlik ku drzwióm się kwapił
Na takie dictum acerbum,
Tempest za kuntusz ułapił:
"A gdzie jest modeller verbum?
Klej dalej tylko poretuszuj te białe na krawędziach, tylko błaaagaam, nie tym niebieskim, którym pomalowałeś maszty, osłonę radaru i działo.
Będziesz Pan zadowolony.
Ten niebieski może wcale nie być taki zły, przy naturalnym oświetleniu. Widać, że zdjęcia są robione z lampą więc to mocno rzuca cień na odbiór realny
Pozdrawiam,
Karol
Karol
Troszeczkę poprawiłem kolory które tak Was bulwersują,
a tak wygląda model przemalowany, może troszkę lepiej , no i to białe usunięte
mam tu zdjęcie okrętu po remoncie i modernizacji, było mi inspiracją do zmian sprzętowych na modelu
Jak widać malowanie prawdziwego okrętu mocno różni się od tego z wycinanki, stąd te moje "wariacje" z kolorami.
Postawiłem na zmiany w wyglądzie wyposażenia, motorówka, tratwy, maszty, dno kadłuba, wnętrze hangaru, a kolory to taka zabawa
a tak wygląda model przemalowany, może troszkę lepiej , no i to białe usunięte
mam tu zdjęcie okrętu po remoncie i modernizacji, było mi inspiracją do zmian sprzętowych na modelu
Jak widać malowanie prawdziwego okrętu mocno różni się od tego z wycinanki, stąd te moje "wariacje" z kolorami.
Postawiłem na zmiany w wyglądzie wyposażenia, motorówka, tratwy, maszty, dno kadłuba, wnętrze hangaru, a kolory to taka zabawa
Ostatnio zmieniony śr wrz 13 2023, 14:34 przez chochlik, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Jeszcze na przejściu burty w pokład widać białe, na początku nadbudówki na przykład albo przy nadbudówce stykającej się z pokładem na wysokości masztów.
W nocy przy lampie takich spraw się nie załatwia. Za dnia trzeba na to spojrzeć. Przynajmniej takie jest moje doświadczenie, że przy sztucznym oświetleniu gorzej mi się pracuje niż przy naturalnym.
W nocy przy lampie takich spraw się nie załatwia. Za dnia trzeba na to spojrzeć. Przynajmniej takie jest moje doświadczenie, że przy sztucznym oświetleniu gorzej mi się pracuje niż przy naturalnym.
Zapomniałem dodać, część podwodna też jest przerobiona wg sugestii kolegi jaca_w2 do relacji z 2007 roku https://kartonwork.pl/forum/viewtopic.p ... 4&start=40
Pozdrawiam kartoniarzy.