Witam
Przedstawiam kolejny model jaki udało mi się wykonać. Jest to niemiecki samochód pancerny Sd.Kfz.232 (6 rad). Model pochodzi z wydawnictwa GPM nr 4/2006r. Opracowanie jest całkiem przyjemne i model budowało się bez większych problemów. Wycinanka proponuje wykonanie wnętrza i otwieranych włazów. Niestety wnętrze to jest tak ubogie, że zrezygnowałem z jego budowy, w dodatku nie mogę do końca przekonać się do sklejania elementów, których nikt poza mną i tak nie zobaczy. Zmieni się to może przy kolejnych modelach ze stajni GPM-u, które wnętrze mają całkiem ciekawe. Jak widać na zdjęciach model malowany i waloryzowany. Oznaczenia to kalkomania wykonana samodzielnie i przy kolejnych modelach chyba nie wrócę już do malowania od szablonu i pozostanę przy tej technice. Dla odmiany, po czystym Schwimmwagenie, kolejny model postanowiłem trochę ubrudzić. Pojawił się więc dość obfity wash, po raz pierwszy próbowałem wykonać tzw. rainsy, często stosowane w plastikach. Debiutem było także użycie pigmentów firmy Vallejo, które naniosłem na model aerografem. Ocenę pozostawiam Wam i zapraszam do galerii:
*[Galeria/Pojazd] Sd.Kfz.232 (6 rad)/ GPM 4/2006
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Sklejacz Maciej
- x 102
Witaj.
Model naprawdę prezentuje się bardzo, bardzo ciekawie. Malowanie z pewnością podkreśliło jego walory i pracę, którą w niego włożyłeś, ale efekt końcowy jak widać wart był tego wysiłku. :eek:
W poście napisałeś, że oznaczenia wykonałeś nie przy pomocy szablonu, ale kalkomanii. Możesz napisać coś więcej na ten temat? Wkrótce czeka mnie wykonanie białych napisów i oznaczeń na budowanym teraz modelu i gdyby udało mi się to zrobić przy pomocy kalkomanii było by zapewne łatwiej. ;-)
Model naprawdę prezentuje się bardzo, bardzo ciekawie. Malowanie z pewnością podkreśliło jego walory i pracę, którą w niego włożyłeś, ale efekt końcowy jak widać wart był tego wysiłku. :eek:
W poście napisałeś, że oznaczenia wykonałeś nie przy pomocy szablonu, ale kalkomanii. Możesz napisać coś więcej na ten temat? Wkrótce czeka mnie wykonanie białych napisów i oznaczeń na budowanym teraz modelu i gdyby udało mi się to zrobić przy pomocy kalkomanii było by zapewne łatwiej. ;-)
Macieju, temat poruszałem już przy okazji prezentowania Schwimmwagena. Pozwolę sobie zapodać link do galerii na innym forum, gdzie opisałem w jaki sposób je przygotować:
http://www.papermodels.pl/index.php?topic=12443.0
W przypadku pytań pisz na: marcin2248@wp.pl
pozdrawiam
Marcin
http://www.papermodels.pl/index.php?topic=12443.0
W przypadku pytań pisz na: marcin2248@wp.pl
pozdrawiam
Marcin
- Sklejacz Maciej
- x 102