Daj spokój chłopakom Maja kompleksy bo ich jest mniejszyAndrzej Ziober pisze:
A jak już Wam się znudzi badanie zwisów i wzwodów ogona to dla uspokojenia oglądnijcie sobie coś okrągłego :
To się krzywizny czepiają
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Daj spokój chłopakom Maja kompleksy bo ich jest mniejszyAndrzej Ziober pisze:
A jak już Wam się znudzi badanie zwisów i wzwodów ogona to dla uspokojenia oglądnijcie sobie coś okrągłego :
Dokładnie tak! I na pewno po artykuł sięgnę, bo jestem bardzo ciekawy jak można sobie poradzić z naturalnymi "przekłamaniami" jakie powstają na zdjęciach na skutek wad obiektywu, bo do nich będzie należała dystorsja, czy różna "skala" fragmentów obiektu na zdjęciu w zależności od odległości od osi optycznej (jak się mogę jedynie domyślać).Andrzej Ziober pisze:... to z pewnością wiedzielibyście, że „czytanie zdjęć” i korekty planów robione na ich podstawie to proces wymagający bardziej skomplikowanego oprogramowania, niż tylko jakiś program graficzny typu Photoshop albo Paint...
... to po prostu błąd wynikający z interpretacji zdjęcia modelu. Fotografując model z innej pozycji, wygląda to zupełnie inaczej. A w naturze wygląda jeszcze inaczej ...
...coś co na zdjęciu wydaje się jakimś „kaszalotem” w rzeczywistości wygląda rewelacyjnie, a czasami na odwrót - coś co wzbudza na zdjęciu zachwyt, w naturze wygląda delikatnie mówiąc „tak sobie”.
Ja także nie doszukuję się błędów. To co zobaczyłem raczej mnie zaniepokoiło, wzbudziło obawy, a nie dziką radość pt.: "Ziober popełnił błąd". Stereotyp Polaka, który cieszy się z błędów innych powszechnie jednak tkwi w naszej świadomości, ale chyba każdemu kto pasjonuje się modelarstwem zależy na tym, by ten model brylował na światowych wystawach i konkursach i jestem święcie przekonany, że tak właśnie będzie. Zwyczajnie zastanawiałem się czy czasem "oszkieletownie" modelu nie zwiotczyło nadmiernie jego konstrukcji. Na ogonie pojawi się jeszcze wirnik i inne elementy, które go dociążą. Dlatego wyraziłem swoje obawy (a nie radość).Andrzej Ziober pisze:...I dlatego raczej nigdy nie zadaję sobie trudu, by doszukiwać się tego typu błędów w modelach w oparciu o ich zdjęcia. To moim zdanie strata czasu, choć rozumiem, że wielu ludzi uwielbia takie „zabawy”. No ale to już ich problem, na co marnują swój czas...
A ja pozwolę się pobawić w kółeczkaAndrzej Ziober pisze:No to Panowie Irimi i Filip udowodnili, że potrafią rysować kreski w komputerze. Brawo!
A tymczasem w modelu...
Też mam Andrzeju takie wrażenie od pewnego czasu i ciekawe czy to tylko błędna interpretacja zdjęć.BALROG pisze:
A ja pozwolę się pobawić w kółeczka
Chyba od macania szkielet ci sie zapadł, a spłaszczenie powierzchni bocznych może powodować wcześniej omawianego garba na górze
Tylko czemu na jednych zdjęciach wyraźnie występuje a na wcześniejszych niema goniki68 pisze:Witajcie
.
A ja uważam, że to co jest w tych kółeczkach to zwykłe złudzenie optyczne
Pozdrawiam serdecznie