*[Relacja/Samolot] Avia S-199
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
doszły małe szczegóły do modelu ...w kabinie
i kołpaczek...tu miałem mała niespodziankę...wczoraj po sklejeniu zaglutowałem kołpak i polakierowałem bezbarwnym revellem. Dzisiaj rano kołpak pokryty był białymi plamami...czyżby to jakaś reakcja lakieru z klejem ? Musiałem go pomalować w całości.
i kołpaczek...tu miałem mała niespodziankę...wczoraj po sklejeniu zaglutowałem kołpak i polakierowałem bezbarwnym revellem. Dzisiaj rano kołpak pokryty był białymi plamami...czyżby to jakaś reakcja lakieru z klejem ? Musiałem go pomalować w całości.
I-16, P-11C, Avia S-199, Wibault 70C1
Boeing P-26 "Peashooter", PZL P-24G, WZ-X - siedzi w poczekalni
przyznaję że to pierwszy raz mnie spotkało, wydaje mi się, że lakier był nieco za gęsty i nie rozmieszał się za dobrze, ale po 2 godz. od nałożenia wszystko było ok., uznałem więc że nic się złego nie stanie
Witam wszystkich po długiej przerwie. Wakacje powoli się kończą, czas więc uaktualnić nieco dane z budowy. W modelu niewiele przybyło, ale stoi już na własnych nogach i deszcz nie wlewa się do środka. Miałem trochę problemów z dopasowaniem osłony kabiny.
bleriot- ta Avia to mały sentyment do lat minionych. Dawno dawno temu gdy na naszym rynku dostępne były tylko modele rodzimej tłoczni plastików: Łosie, 11-stki i erwudziaki, na półki sklepowe trafiały również modele zza południowej granicy sygnowane znaczkiem KP. Trafiłem wtedy na tą właśnie Avię.
Co do białego nalotu to raczej słabo rozmieszany lakier. Stał nieużywany już od dłuższego czasu, trochę zgęstniał, ale po nałożeniu wszystko było ok...do rana.
Co do białego nalotu to raczej słabo rozmieszany lakier. Stał nieużywany już od dłuższego czasu, trochę zgęstniał, ale po nałożeniu wszystko było ok...do rana.
i niewielki dodatek do modelu, efekt wczorajszej wolnej chwili
Udało mi się dolepić kilka bąbelków do kadłuba, z nimi Avia wygląda o niebo lepiej. Do kolekcji doszedł też wentylator. Co prawda największe upały już za nami, ale przyda się na przyszłość. Na razie łopaty wentylatorka siedzą na sucho w kołpaku, za mocno razi ten szary kolorek zwiniętej rury. Mam nadzieję że po przemalowaniu go na jedyny słuszny tj. czarny kolor złe wrażenie minie.
i na koniec kilka ujęć całości
i na tym chwilowo poprzestaniemy...cdn...jeszcze nastąpi...pora spać
i na koniec kilka ujęć całości
i na tym chwilowo poprzestaniemy...cdn...jeszcze nastąpi...pora spać