Witam wszystkich fanów kartonowej architektury
Makieta Wawelu trafiła do szkoły podstawowej mojego wnuka, w moim mieście, więc zrobiło się miejsce na następny model
Dzisiaj wrzucam zdjęcia relacjonujące fazy budowy zamku warszawskiego. Model został przerysowany, bo oryginalne plany są nie do użytku. Skala modelu 1:400
Początki
Wszystko drukowałem podwójnie, ścianki są klejone BCG z trzech warstw,
1.wydruk z wyciętymi otworami
2.karton 0.5mm z wyciętymi otworami
3.wydruk z oknami pełnymi
wszystkie drzwi i bramy klejone na karton 0,5mm, tak samo wystające elementy tylnej fasady.
Tektura 1mm na górze jako podłoga poddasza
Kolory zrobiłem mniej więcej wg zdjęć i własnej fantazji.
Nie silę się na zrobienie modelu dokładnego, ma być ładny, bo też pójdzie do szkoły, tylko już innej
a teraz podstawa: jest zrobiona z trzech warstw tektury falistej na wierzchu tektura 0,5mm
fasada tylna od strony ogrodów
na chwilę przed zamknięciem ostatniej ścianki
ktoś tam kiedyś pytał o ten model, więc może nie będę ostatnim który go robi, ale wiem że jestem pierwszym który robi relację z jego budowy
Dzisiaj dorzucam zdjęcia całości, bo tego chyba właśnie brakuje
cdn
Zmieniłem nazwę tematu na oficjalną "Zamek królewski"
[Relacja/Galeria] Zamek królewski w Warszawie z MM 1975*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
[Relacja/Galeria] Zamek królewski w Warszawie z MM 1975*
Ostatnio zmieniony ndz wrz 02 2012, 17:32 przez chochlik, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Warszawa
Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
Koniec wakacji, więc i pora kończyć dzieło. Oto kilka ostatnich zdjęć gotowego już właściwie modelu tej królewskiej rezydencji
Powiem tak, dały mi popalić dachy tego modelu i jeśli ktoś chce go robić, niech zacznie od sklejenia wszystkich dachów, według nich niech zrobi obrys ścian, następnie wyciąć 2x ten obrys z tektury 1mm i dopiero oklejać go ścianami.
Nie wiem dlaczego wszystkie kopuły były czerwone, przemalowałem je na zielono.
W numerze z 1975r jest zdjęcie gotowego modelu z 1972r, a przecież obydwa opracowania dość mocno się różnią szczegółami i ogólnym wyglądem.
Polecam opracowanie z 1975r ze względu na większe podobieństwo do tego co dzisiaj możemy zobaczyć na placu zamkowym.
Pracę utrudniała mi skąpa ilość rysunków (opisy zbyt ogólnikowe)
No ale dobrnąłem szczęśliwie do końca
Pozwoliłem sobie wkleić jeszcze dwa zdjęcia tej rezydencji ozdobione tłem
Koniec wakacji, więc i pora kończyć dzieło. Oto kilka ostatnich zdjęć gotowego już właściwie modelu tej królewskiej rezydencji
Powiem tak, dały mi popalić dachy tego modelu i jeśli ktoś chce go robić, niech zacznie od sklejenia wszystkich dachów, według nich niech zrobi obrys ścian, następnie wyciąć 2x ten obrys z tektury 1mm i dopiero oklejać go ścianami.
Nie wiem dlaczego wszystkie kopuły były czerwone, przemalowałem je na zielono.
W numerze z 1975r jest zdjęcie gotowego modelu z 1972r, a przecież obydwa opracowania dość mocno się różnią szczegółami i ogólnym wyglądem.
Polecam opracowanie z 1975r ze względu na większe podobieństwo do tego co dzisiaj możemy zobaczyć na placu zamkowym.
Pracę utrudniała mi skąpa ilość rysunków (opisy zbyt ogólnikowe)
No ale dobrnąłem szczęśliwie do końca
Pozwoliłem sobie wkleić jeszcze dwa zdjęcia tej rezydencji ozdobione tłem
Pozdrawiam kartoniarzy.