witam wszyskich i przepraszam że zawracam głowe
mam jedno pytanko jaki papier najlepiej kupić do drukowania modeli a drukarke mam nawet na papier A3 kolorową i możecie podać jakieś ciekawe linki na allegro odrazu bym kupił
z góry dzienki
jaki papier
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
tak jak prawi QN
papier najlepiej dobrac do czesci
ja choc mam niewielkie doswiadzczenie bo raptem 1 caly model i dwie polowki powiem tak:
200g jest stanowczo za gruby do malych czesci
(wiem ile sie nameczylem ze sklejeniem yamahy sr400)
120g jest stanowczo za cienki dla wiekszych czesci
(wiem bo przez to zarzucilem sklehanie yamahy "ultra realistic" mt-01 bo papier 120 okazal sie za cienki)
optimum moim zdaniem to 140-160g ze wskazaniem na 160g jesli model nie ma miniaturowych czesci (w sensie takim ze nie trzeba ich zwijac lub nie maja wielu zgiec ktore trzeba dokladnie trasowac)
Papier o takich gramaturach kupisz w kazdej hurtowni papierniczej z tym ze musisz pamietac ze "ryza" papieru powyzej 120g ma 250 kartek a nie 500
papier najlepiej dobrac do czesci
ja choc mam niewielkie doswiadzczenie bo raptem 1 caly model i dwie polowki powiem tak:
200g jest stanowczo za gruby do malych czesci
(wiem ile sie nameczylem ze sklejeniem yamahy sr400)
120g jest stanowczo za cienki dla wiekszych czesci
(wiem bo przez to zarzucilem sklehanie yamahy "ultra realistic" mt-01 bo papier 120 okazal sie za cienki)
optimum moim zdaniem to 140-160g ze wskazaniem na 160g jesli model nie ma miniaturowych czesci (w sensie takim ze nie trzeba ich zwijac lub nie maja wielu zgiec ktore trzeba dokladnie trasowac)
Papier o takich gramaturach kupisz w kazdej hurtowni papierniczej z tym ze musisz pamietac ze "ryza" papieru powyzej 120g ma 250 kartek a nie 500
W porządnym sklepie papierniczym można kupić papier o różnych gramaturach "na kartki" (w sensie kartka - jedna sztuka ;)). Cała ryza to trochę dużo, gdyby okazało się że gramatura okazała się niewłaściwa, będzie ona tylko niepotrzebnym wydatkiem.danyf pisze:Papier o takich gramaturach kupisz w kazdej hurtowni papierniczej z tym ze musisz pamietac ze "ryza" papieru powyzej 120g ma 250 kartek a nie 500