[WKO] Henschel HS-123 A-1
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
[WKO] Henschel HS-123 A-1
Witam . Mam na imię Mariusz. Jestem nowy na forum chociaż od dość dawna je przeglądam. Nie odważylem sie wcześniej zarejestrować bo po pierwsze jestem z natury nieśmiały, po drugie nie miałem sie czym pochwalić, po trzecie mam ograniczony dostep do internetu. Ostatnio jednak stałem sie posiadaczem aparatu cyfrowego i mogę już pokazać co robię. Myślę że konkurs wakacyjnyto dobra okazja.
Postanowiłem wybrać do sklejania samolot który jest wymieniony w tytule.
To ten model
W ramkach są takie częsci
I jeszcze jest taka kalkomania
Mam ndzieję że uda mi sie dobrze zrobić ten model. O postępach napiszę w następnej korespondencji.
Mariusz
Postanowiłem wybrać do sklejania samolot który jest wymieniony w tytule.
To ten model
W ramkach są takie częsci
I jeszcze jest taka kalkomania
Mam ndzieję że uda mi sie dobrze zrobić ten model. O postępach napiszę w następnej korespondencji.
Mariusz
Trochę prace sie opóźniają bo brakuje mi farbek. Do najbliższego sklepu modelarskiego mam 27 km i kiedy tam sie udałem okazało się, że podstawowych farbek (na spód kadłuba, na wierzch kadłuba i na wnetrze) nie ma na składzie. Sprzedawca mówił, że to "autentyki" i rzadko ktos kupuje i że może mi sprowadzić. Zamówiłem i czekam na telefon.
W miedzy czasie żeby sie nie nudzić powycinałem troche częsci. Dla wprawy zrobilem parę zdjęć.
To elementy wnętrz kabiny pilota i śmigło.
Tutaj elementy silnika i jego obudowy. Widać że przy silniku będzie troche roboty z czyszczeniem.
Tu przedstawiam elementy kadłuba i skrzydeł.
To na razie tyle. Myslę, że w następnym tygodniu będę miał juz farbki i będę już mógł cos pomalować.
W miedzy czasie żeby sie nie nudzić powycinałem troche częsci. Dla wprawy zrobilem parę zdjęć.
To elementy wnętrz kabiny pilota i śmigło.
Tutaj elementy silnika i jego obudowy. Widać że przy silniku będzie troche roboty z czyszczeniem.
Tu przedstawiam elementy kadłuba i skrzydeł.
To na razie tyle. Myslę, że w następnym tygodniu będę miał juz farbki i będę już mógł cos pomalować.
Trochę porobiłem przy modelu bo dostałem w piatek farbki.
Tutaj jedno zapomniane do wstawienia zdjecie:
To obudowa silnika złożona na sucho. Będzie co skrobać i szlifować.
A tu pare elementów juz pomalowanych:
Nie najlepiej pokryło. Bedzie drugie malowanie.
A tu śmigło. Była taka dziura. Jakby plastik wessało do środka. Musiałem zalepić szpachlowką i wyszlifować.
To tyle na teraz. Do usłyszenia.
Tutaj jedno zapomniane do wstawienia zdjecie:
To obudowa silnika złożona na sucho. Będzie co skrobać i szlifować.
A tu pare elementów juz pomalowanych:
Nie najlepiej pokryło. Bedzie drugie malowanie.
A tu śmigło. Była taka dziura. Jakby plastik wessało do środka. Musiałem zalepić szpachlowką i wyszlifować.
To tyle na teraz. Do usłyszenia.
Cześć.
Trochę późno (utrudniony dostep do internetu), ale zawsze.
po ponownym malowaniu częsci wnetrza i kadłuba samolotu już jakos wyglada.
Zapomniałem wczesniej napisać jaką farbą malowałem. Według instrukcji miało być Model Master 2071, ale w sklepie nie dostali i malowałem zamienną farba Pactra RLM 02.
Dzisiaj też troche malowałem inne czesci, ale nie zrobiłem zdjęc bo farba była jeszcze mokra. Może jutro. Ciekawe czy zdążę na czas do końca sierpnia.
To na razie.
Trochę późno (utrudniony dostep do internetu), ale zawsze.
po ponownym malowaniu częsci wnetrza i kadłuba samolotu już jakos wyglada.
Zapomniałem wczesniej napisać jaką farbą malowałem. Według instrukcji miało być Model Master 2071, ale w sklepie nie dostali i malowałem zamienną farba Pactra RLM 02.
Dzisiaj też troche malowałem inne czesci, ale nie zrobiłem zdjęc bo farba była jeszcze mokra. Może jutro. Ciekawe czy zdążę na czas do końca sierpnia.
To na razie.
Cześć.
Skleilem skrzydła. Części pasowały do siebie dość dobrze. W dwóch miejscach musiałem trochę szpachli uzyć. Po wyszlifowaniu wyszło jak na zdjeciach.
Malowałem też wnętrze kabiny. Czarnym humbrolem nr 33 i białym humbrolem nr 24. Pedały zostały pomalowane farbką revell nr 91.
Na razie tyle. Aha ucieszyłem się czytając jeszcze raz regulamun konkursu. Trzeba zbudować model do konca wrzesnia, a nie do konca sierpnia, jak myslałem. To chyba zdążę.
Na razie.
Skleilem skrzydła. Części pasowały do siebie dość dobrze. W dwóch miejscach musiałem trochę szpachli uzyć. Po wyszlifowaniu wyszło jak na zdjeciach.
Malowałem też wnętrze kabiny. Czarnym humbrolem nr 33 i białym humbrolem nr 24. Pedały zostały pomalowane farbką revell nr 91.
Na razie tyle. Aha ucieszyłem się czytając jeszcze raz regulamun konkursu. Trzeba zbudować model do konca wrzesnia, a nie do konca sierpnia, jak myslałem. To chyba zdążę.
Na razie.
Cześć.
trochę czasu mineło od ostatniej wizyty na forum. Od tego czasu udało mi sie złożyć silnik. Do malowania użyłem Humbrola nr 53 (Gun Metal), srebrny Revella nr 91 i Dunkelgrun Model Mastera nr 2081.
Wkleiło się w odwrotnej kolejności niż chciałem. Co to może być?
Pomalowałem też śmigło kolorem Schwarzgrun Model Master nr 2080.
I jeszcze pomalowałem kółka. Użyłem też Schwarzgun i Gun Metal Humbrola.
To tyle na teraz. Do następnego razu.
trochę czasu mineło od ostatniej wizyty na forum. Od tego czasu udało mi sie złożyć silnik. Do malowania użyłem Humbrola nr 53 (Gun Metal), srebrny Revella nr 91 i Dunkelgrun Model Mastera nr 2081.
Wkleiło się w odwrotnej kolejności niż chciałem. Co to może być?
Pomalowałem też śmigło kolorem Schwarzgrun Model Master nr 2080.
I jeszcze pomalowałem kółka. Użyłem też Schwarzgun i Gun Metal Humbrola.
To tyle na teraz. Do następnego razu.
Cześć,
troche popracowałem. Złozyłem dodatkowy zbiornek paliwa.
Złożyłem też wnętrze kabiny pilota, wkleiłem go do kadłuba i skleiłem cały kadłub. W zasadzie wszystko dobrze pasowało, chociaż troche musiałem kabinkę poskrobać, żeby zmieściła sie do środka.
Podwozie też złożyłem. W dwóch miejscach musiałem trochę szpachli uzyć, bo dołki były.
To na razie tyle. Do zobaczenia.
troche popracowałem. Złozyłem dodatkowy zbiornek paliwa.
Złożyłem też wnętrze kabiny pilota, wkleiłem go do kadłuba i skleiłem cały kadłub. W zasadzie wszystko dobrze pasowało, chociaż troche musiałem kabinkę poskrobać, żeby zmieściła sie do środka.
Podwozie też złożyłem. W dwóch miejscach musiałem trochę szpachli uzyć, bo dołki były.
To na razie tyle. Do zobaczenia.
Cześć.
Udało mi sie dopasc do internetu. Trochę jest postepów. Pomalowałem spodnią część górnego skrzydła. Uzyłem farby Pactra nr RLM 65. Jest to odpowiednik farby Model Master nr 2078 Hellblau zalecanego przez producenta. Niestety tej farby nie było na składzie w sklepie i zastosowałem zamiennik. Pomalowałem też końcówki skrzydeł na żólto - Model Master 2072 (Gelb).
Po wyschnięciu farby zamaskowałem dolna część skrzydła, żęby pomalować górną. Nawet pomalowałem, ale farba - Model Master 2080 Schwarzgrun slabo pokryła - było widac prześwity - i trzeba było pomalować poraz drugi.
Zapomniałem dodać. Ta taśma to wyrób firmy Tamiya. Wyczytałem na forum, że dobrze sie nadaje do maskowania.
To na razie tyle. Do usłyszenia.
Udało mi sie dopasc do internetu. Trochę jest postepów. Pomalowałem spodnią część górnego skrzydła. Uzyłem farby Pactra nr RLM 65. Jest to odpowiednik farby Model Master nr 2078 Hellblau zalecanego przez producenta. Niestety tej farby nie było na składzie w sklepie i zastosowałem zamiennik. Pomalowałem też końcówki skrzydeł na żólto - Model Master 2072 (Gelb).
Po wyschnięciu farby zamaskowałem dolna część skrzydła, żęby pomalować górną. Nawet pomalowałem, ale farba - Model Master 2080 Schwarzgrun slabo pokryła - było widac prześwity - i trzeba było pomalować poraz drugi.
Zapomniałem dodać. Ta taśma to wyrób firmy Tamiya. Wyczytałem na forum, że dobrze sie nadaje do maskowania.
To na razie tyle. Do usłyszenia.