Home

Home | Forum | ABC Modelarstwa | Galeria | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości | Szukaj
GRAND PRIX KW | FAQ | Użytkownicy | Grupy | Email do Admina | Profil | Rejestracja | Zaloguj

"Blaszki" niefototrawione
Idź do strony 1, 2, 3 ... 64, 65, 66  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum modelarstwo kartonowe, plastikowe ... Strona Główna -> New technology i manufaktura
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej Ziober

PostWysłany: Sob Lut 17 2007, 17:23    Temat postu: "Blaszki" niefototrawione Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wszyscy wiedzą, że jakiś czas temu pojawiły się na rynku znakomite blaszki fototrawione w wersji „ful-color”, czyli już pomalowane, tylko do przyklejenia w modelu (np. wyroby Eduard). Postanowiłem spróbować, czy coś takiego da się zrobić „ręcznie”, bez udziału technik komputerowych i jak to wyjdzie w praktyce. Surowiec: czarny plastik ze zużytej baterii do kamery (spiłowany do grubości bibułki), kolorowe patyczki plastikowe wyciągane termicznie do grubości nici lub włosa (w zależności od potrzeb). Narzędzia: wiertło 0,1 mm, iglak, gąbka polerska i nożyki olfa, cyjanopan, kamera wideo i monitor (bo nawet pod szkłem powiększającym ciężko mi było coś zobaczyć podczas pracy). Czas wykonania: trzy tygodnie średnio po 5 h dziennie, z czego dwa na „naukę” i nieudane eksperymenty. Skutki (oprócz kilku dziur w palcach) widoczne na zdjęciu.

Obrazek "pomniejszony" jest w 1:1 i prawie nic nie widać Laughing . Zupełnie nie opłaca się robić czegoś takiego samemu, ale mnie to ubawiło Wink

Tempest

PostWysłany: Sob Lut 17 2007, 19:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Okulary zostawiłem w samochodzie więc na części zdjęcia w 1:1 nie za wiele widzę Wink ale pomysł z kamerą i monitorem jako szkłem powiekszającym jest bardzo ciekawy. Czy na początku nie jest trudno skoordynować ruchy rąk patrząc tylko na ekran ?

Jeszcze zapytam - w jaki sposób zostały wykonane czarne gałki na końcach przełączników. Czy to kropla farby czy jakaś inna technika?

Szukajcie a znajdziecie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Andrzej Ziober

PostWysłany: Sob Lut 17 2007, 20:40    Temat postu: Blaszki niefotrawione Odpowiedz z cytatem Pisownia

Nie wiem Tempeście, jakie okulary nosisz, ale mnie moje nie wystarczają, żebym mógł zobaczyć wyraźnie, co sam sobie zrobiłem. To naprawdę są bardzo małe elementy. Wracając do Twojego pytania; gałki „mniejsze” (te czarne na białych) to kropelki gęstej błyszczącej farby naniesione cienkim drucikiem na gałki „większe”. „Większe” gałki powstały z wyciągniętego termicznie plastikowego włosa, którego końcówkę ukształtowałem, nadtapiając ją nad żarzącym się patyczkiem zapachowym, by później osadzić ją w otworze wywierconym w płytce i z drugie strony zakleić cyjanoaktylem. Koordynacja ruchów przy tak małych obiektach widzianych w dużym powiększeniu to jedyny problem takiej roboty. Ale ja mam wprawę, bo całe lata musiałem się posługiwać mikroskopem i jeszcze ta umiejętność mi całkiem z pamięci nie wywietrzała. Crying or Very sad
Mariusz Kita

PostWysłany: Sob Lut 17 2007, 20:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Taka precyzja jest wprost niewiarygodna.Kolega Ziober jest chyba NANOCHIRURGIEM,albo potrafi się pomniejszać pijąc POLOCOCTE.Moja szczęka jest na podłodze.Pozdrawiam

PostWysłany: Sob Lut 17 2007, 21:21    Temat postu: Blaszki niefottrawione Odpowiedz z cytatem Pisownia

Mariuszu, zaręczam Ci, że nic z tych rzeczy. Zrobiłem te paneliki z myślą o wtapianiu różnokolorowych elementów „w jedną całość” bez konieczności ich malowania (zwróć uwage na kreski czerwone, biale i żółte na jednym z paneli - to są wklejone włoski z kolorowych pręcików i "zapolerowane" na równą powierzchnię). Chciałem sprawdzić, jaki to da efekt w praktyce. Dla mnie nanochirurgicznym szczytem możliwości (i to niedościgłym) są ci faceci, którzy robią modele okrętów w skali 1:1000 i na tych okrętach wykonują samodzielnie pokłady drewniane klejone z pojedynczych (!) klepek. Technicznie pewnie bym to potrafił zrobić, ale cierpliwość w wystruganiu tylu jednakowych elemencików, to wyzwanie, przed którym wymiękam całkowicie. Dlatego robię modele samolotów. m.in. mają mniej skomplikowane podłogi Laughing
Andrzej Ziober

PostWysłany: Pon Lut 26 2007, 17:40    Temat postu: Blaszki niefototrawione Odpowiedz z cytatem Pisownia

No to jeszcze kolejne ostatnio zrobione elemenciki - wymiary zaznaczone na czerwono

jawkers

PostWysłany: Pon Lut 26 2007, 18:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Wielkie ukłony przed panem!!!
Nie wiarygodna robota.

Pozdrawiam jawkers.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email    
Andrzej Ziober

PostWysłany: Pon Lut 26 2007, 19:27    Temat postu: Blaszki niefototrawione Odpowiedz z cytatem Pisownia

...i jeszcze jeden elemencik. Przed chwilą skończony, "jeszcze ciepły" Laughing
Pole zakreskowane zajmą dwa panele z "zegarami". Idę je robić....

rout

PostWysłany: Pon Lut 26 2007, 20:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

A do jakiego kolejnego i wspanialego modelu owe mikroskopieństwa sa przeznaczone ?
Powrót do góry
jawkers

PostWysłany: Pon Lut 26 2007, 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem Pisownia

Panie Andrzeju mam pytanie.
Z czego pan to urządzenie na ostatnim zdjęciu wykonał?
Czy jest to odlewane czy jakoś "wyrzeźbione"?
Dziękuję i pozdrawiam jawkers.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum modelarstwo kartonowe, plastikowe ... Strona Główna -> New technology i manufaktura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 64, 65, 66  Następny
Strona 1 z 66

Skocz do: