Pantera 1/35 - relacja z budowy
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
Czy mostek wytrzymałby nacisk 45 ton? Jestem humanistą a to pytanie dla inżyniera. Belki mają 5mm grubości i te podtrzymujące też. Skala 1:35. Może ktoś to obliczy?
Ale wiadomo że na wojnie, w ekstremalnych warunkach rzeczy pozornie niemożliwe stają się rzeczywistością. Były minister MON Bronisław Komorowski powiedział że polski lotnik jak będzie potrzeba to poleci na drzwiach od stodoły. A jak pamiętają ludzie mojego pokolenia plutonowy Gustaw Jeleń powstrzymywał w pojedynkę "przeważające siły wroga". Przykłady by można mnożyć. Można jak się chce? Można!!!!
Ale wiadomo że na wojnie, w ekstremalnych warunkach rzeczy pozornie niemożliwe stają się rzeczywistością. Były minister MON Bronisław Komorowski powiedział że polski lotnik jak będzie potrzeba to poleci na drzwiach od stodoły. A jak pamiętają ludzie mojego pokolenia plutonowy Gustaw Jeleń powstrzymywał w pojedynkę "przeważające siły wroga". Przykłady by można mnożyć. Można jak się chce? Można!!!!
Będziemy atakować małymi grupami- tak po 12, 13 milionów- powiedział chiński generał.
-
Niedaje mi spać sprawa tego mostka. Czy utrzymałby Panterę czy się zawalił pod jej cieżarem? Gdyby przejechała z prędkością podobną jak na przedstawionym poniżej filmie z pewnością by się udało.
(Klikinij w obrazek a zobaczysz film)
(Klikinij w obrazek a zobaczysz film)
Będziemy atakować małymi grupami- tak po 12, 13 milionów- powiedział chiński generał.
-
-
-
Żebym wiedział....
Mateusz,
Z Panthery włoskiej zrobiłem Panthere ruską.
Bo innej nie było. Żebym wiedział że Dragon w styczniu 2007 wypuści Panhere "zimową" to bym się nie wygłupiał....
A tu taki numer:
http://www.dragon-models.com/html/6358poster.htm
Pewnie z 10 euro droższa a ile fajniejsza. I elementy fototrawione ( siatki przez Ciebie wspomniane),metalowa lufa, Magic Track'i, karabin i w ogóle nowa, lepsza jakość. Europa- można by powiedzieć.
Mateusz,
Z Panthery włoskiej zrobiłem Panthere ruską.
Bo innej nie było. Żebym wiedział że Dragon w styczniu 2007 wypuści Panhere "zimową" to bym się nie wygłupiał....
A tu taki numer:
http://www.dragon-models.com/html/6358poster.htm
Pewnie z 10 euro droższa a ile fajniejsza. I elementy fototrawione ( siatki przez Ciebie wspomniane),metalowa lufa, Magic Track'i, karabin i w ogóle nowa, lepsza jakość. Europa- można by powiedzieć.
-
W tym tygodniu pracowałem areografem.
Po pierwsze: zrobiłem okopcenia na rurach wydechowych.
Po drugie: założyłem liny holownicze oraz pomocnicze z zestawu Atak Model.
Po trzecie: pomalowałem wstępnie Willisa ( Pactra A112 - Russian Armor Green (SG)).
Po czwarte: skleiłem dwie "bezpańskie" nóżki które będą markowały trupa pod Willisem.
Po piate: zagruntowałem dioramę na czarno (Pactra A046 - Black (M))
Po szóste: pomalowałem figurki kolorem podstawowym czyli na biało (Live Color).
Po pierwsze: zrobiłem okopcenia na rurach wydechowych.
Po drugie: założyłem liny holownicze oraz pomocnicze z zestawu Atak Model.
Po trzecie: pomalowałem wstępnie Willisa ( Pactra A112 - Russian Armor Green (SG)).
Po czwarte: skleiłem dwie "bezpańskie" nóżki które będą markowały trupa pod Willisem.
Po piate: zagruntowałem dioramę na czarno (Pactra A046 - Black (M))
Po szóste: pomalowałem figurki kolorem podstawowym czyli na biało (Live Color).
-
Figurkom pomalowałem twarze metodą Waldemara Okrzei z Atak Model ( vide: http://www.atakmodel.com.pl/ porady modelarskie- malowanie twarzy ).
Pierwszy raz malowałem tą metodą i z efektów jestem w miarę zadowolony.
Przybrudziłem także zimowe mundury olejną szarą perłową.
Klejenie i malowanie figurek nie jest najmocniejszą stroną mojego modelarstwa. Figurki wychodzą mi raczej średnio.
To oczywiście pierwszy etap malowania- na efekt końcowy musimy poczekać.
Zdjęcia nie wyszły mi za dobrze dlatego prezentuje tylko jedno.
Popracowałem także nad podwoziem Willysa z tego powodu że będzie leżał na dioramie w pozycji nazwijmy to "kołami do góry".
Na podwozie nałożyłem zwykłą szpachlę Wamodu i twardym pędzelkiem uderzałem pionowymi ruchami uzyskując efekt zachlapanego błotem podwozia. Całość podwozia pomalowałem Pactrą A42 FS 36375.
Pierwszy raz malowałem tą metodą i z efektów jestem w miarę zadowolony.
Przybrudziłem także zimowe mundury olejną szarą perłową.
Klejenie i malowanie figurek nie jest najmocniejszą stroną mojego modelarstwa. Figurki wychodzą mi raczej średnio.
To oczywiście pierwszy etap malowania- na efekt końcowy musimy poczekać.
Zdjęcia nie wyszły mi za dobrze dlatego prezentuje tylko jedno.
Popracowałem także nad podwoziem Willysa z tego powodu że będzie leżał na dioramie w pozycji nazwijmy to "kołami do góry".
Na podwozie nałożyłem zwykłą szpachlę Wamodu i twardym pędzelkiem uderzałem pionowymi ruchami uzyskując efekt zachlapanego błotem podwozia. Całość podwozia pomalowałem Pactrą A42 FS 36375.
Malowałeś aerografem czy pędzlem..?Piotr Czyżewski pisze:No i się udało pomalować koła i gąsienice. Malowałem kolorami:
Pactra nr A105- RAL 8017 Panzer Schokobraun+Pactra A046 - Black (M) w stosunku 50/50. Chociaż tym razem chyba trochę za dużo tej czarnej. Ale nic to, poradzę sobie jakoś.
Wygląda to tak:
Bardzo przepraszam za jakość zdjęć.