[Dyskusja] Malowanie kartonu*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
[Dyskusja] Malowanie kartonu*
Witam serdecznie.
Nadeszła właśnie "wiekopomna chwila" po wielu latach przerwy w kartonie rusza stocznia a w niej "Błyskawica" z MM skala 1:200. Model kupiony, awaryjny skan zrobiony, teraz kolej na kleje i tekture, z tym problemów nie bedzie.
Niestety barwy w jakich jest przedstawiony model (podobno z 44 roku) nieco mi nie pasują. Np. zielowy kamuflarz kadłuba. Dlatego postanowiłem ją przemalować. I tu pytanie, pewnie bedzie to pytanie rzeka i ile modelarzy tyle odpowiedzi . Jakimi farbami malować karton. Ewentualnie co zastosowac jako podkład. Ostatnio wiele czytałem na forum i zbierałem złote rady oraz uczyłem się na błędach innych co by swoich zrobic jak najmniej. Ale co do tematu farb to opinie sa różne np. Humbrole czy Pactry?, wodne czy nie?. Może wynika to z nieprecyzyjnych opisów, co kto i czym malował.? Mam więc prośbę i propozycję, aby w tym wątku opisac sposoby malowania kartonu. Czyli jaki karton, jakimi farbami, za pomocą czego i jakie inne środki stosujecie (podkłady, lakiery na wierzch?).
Dziękuje i do następnego posta.
Grodzik
Nadeszła właśnie "wiekopomna chwila" po wielu latach przerwy w kartonie rusza stocznia a w niej "Błyskawica" z MM skala 1:200. Model kupiony, awaryjny skan zrobiony, teraz kolej na kleje i tekture, z tym problemów nie bedzie.
Niestety barwy w jakich jest przedstawiony model (podobno z 44 roku) nieco mi nie pasują. Np. zielowy kamuflarz kadłuba. Dlatego postanowiłem ją przemalować. I tu pytanie, pewnie bedzie to pytanie rzeka i ile modelarzy tyle odpowiedzi . Jakimi farbami malować karton. Ewentualnie co zastosowac jako podkład. Ostatnio wiele czytałem na forum i zbierałem złote rady oraz uczyłem się na błędach innych co by swoich zrobic jak najmniej. Ale co do tematu farb to opinie sa różne np. Humbrole czy Pactry?, wodne czy nie?. Może wynika to z nieprecyzyjnych opisów, co kto i czym malował.? Mam więc prośbę i propozycję, aby w tym wątku opisac sposoby malowania kartonu. Czyli jaki karton, jakimi farbami, za pomocą czego i jakie inne środki stosujecie (podkłady, lakiery na wierzch?).
Dziękuje i do następnego posta.
Grodzik
Ja maluje Humbrolkami, ale używam dodatkowo lakiery Pactry. To są dopiero moje pierwsze doświadczenia, ale ogólnie bardzo pozytywne. Farby rozcieńczam oryginalnym rozpuszczalnikiem Humbrola i maluje cieniuteńka warstwą. Wychodzi mi to coraz lepiej. Zasada generalna lepiej nałożyć trzy cienkie warstwy niż jedna grubą. Do odcinania kolorów stosuje taśmę modelarską (z pamięci to ja niestety jej nazwy nie napiszę )
Można liczyć na to że zamieścisz relację na forum?
Można liczyć na to że zamieścisz relację na forum?
W budowie: Halny;
Ja maluję akrylami i jest OK. Większe powierzchnie przed malowaniem impregnuję rozcienczonym Wikolem. Małe elementy można i bez impregnowania, ale metodą "suchego pędzla" tzn. po zamoczeniu w farbie wyciskać o krawędź butelki/puszki, aż zostanie prawie sam barwnik bez rozpuszczalnika.paperman pisze:Do kartonu nie można używać akryli- odkształcają.
w budowie:
Oslabja 1:200 (Nawarin modyfikowany)
Oslabja 1:200 (Nawarin modyfikowany)
Do kartonu jak najbardziej można używać akryli.paperman pisze:Do kartonu nie można używać akryli- odkształcają.
I umiejętnie użyte nie wpływają na własności mechaniczne kartonu.
Dla poparcia mojej tezy zdjęcie.
Klik
Wszystko jest pomalowane akrylem.