[technika] Wykonywanie zdjęć słabym aparatem

wszystko o fotografowaniu i prezentacji modeli

Moderatorzy: kartonwork, Bartosz B.

Awatar użytkownika
Łukasz K.
Posty: 925
Rejestracja: wt paź 07 2003, 18:08
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Łukasz K. » pn gru 13 2004, 19:26

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Zbieram szczękę z podłogi.

Poproszę jeszcze o informację, jakie nominalne powiększenia mają Twoje lupy (i przy jakiej średnicy soczewki).

P.S. Tytus rządzi, Lego też. ;-)
0 x

barman44
Posty: 61
Rejestracja: czw kwie 15 2004, 19:53

Post autor: barman44 » pn gru 13 2004, 19:40

dzięki Syzyf. po prostu rewelka. :)
0 x

Awatar użytkownika
Syzyf
Posty: 736
Rejestracja: wt lis 30 2004, 10:46

Post autor: Syzyf » pn gru 13 2004, 19:45

W moim aparacie jest bardzo mały obiektyw (jakieś 2 mm średnicy) nie mam więc problemów z zakryciem go soczewką lupy. Lupy są mniej więcej takie: największa jakieś fi=80mm, powiększenie x3; średnia fi=50 mm x3-4; mała fi=30 mm x5 - dane szacunkowe.
0 x

Awatar użytkownika
Marcintosh
Posty: 1091
Rejestracja: pn mar 03 2003, 13:19
Lokalizacja: Dorset, UK
x 8

Post autor: Marcintosh » wt gru 14 2004, 10:26

Pytanie troche odbiegajace od tamatu. Czy probowal ktos robic zdjecia kamera video? Moj aparat cyfrowy to totalna kaszana. Mam za to dosc przyzwoitego Canona cyfrowego (video) z mozliwoscia robienia zdjec. Rozdzielczosc cienka ale na www w sam raz. Jest za to optyczny zoom i duzo jasniejszy obiektyw, wiec jakosc powinna byc lepsza. Ma ktos jakies doswiadczenia?
0 x

barman44
Posty: 61
Rejestracja: czw kwie 15 2004, 19:53

Post autor: barman44 » wt gru 14 2004, 15:41

zakupiłem dzisiaj kamerę internetową za 79 zł i ćwicze robienie zdjęć ale nie za bardzo mi wychodzi. musze chyba popracować nad oświetleniem. :/
0 x

Awatar użytkownika
ergie
Posty: 158
Rejestracja: pn kwie 07 2003, 10:23
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ergie » wt gru 14 2004, 16:21

Ja tam fotografowałem moim skanerem i efekt też był nie najgorszy
Obrazek Obrazek Obrazek
0 x

Awatar użytkownika
Syzyf
Posty: 736
Rejestracja: wt lis 30 2004, 10:46

Post autor: Syzyf » wt gru 14 2004, 17:23

Zrobiłem parę zdjęć kamerą cyfrową (Canon MV700 mini DV) ale kiepskie oświetlenie, bo już ciemno. Obiekty te same co na poprzednich zdjęciach – dla porównania. Chociaż zmieniałem rozdzielczość w programie – wszystkie zostały zapisane w rozdzielczości 360x270 (bez możliwości ustawiania stopnia kompresji). Jutro zrobię kilka w świetle dziennym. Robienie zdjęć kamerą jest uciążliwe, bo kamera będąc na podglądzie sama się wyłącza co 2 minuty i trzeba wszystko ustawiać od nowa. Poza tym kabel złącza DV jest krótki (ok. 120 cm) i człowiek jest uwiązany jak pies do budy (pies ma dłuższy). Te jaśniejsze plamy to efekt doświetlania latarką. Oświetlenie w pokoju – żarówka 75 W i biurkowa lampka halogenowa z odl. 1,5 m. Można robić zdjęcia bez podłączania do komputera ale są one zapisywane jako sekwencje wideo 5 sek. jako plik AVI. Trzeba by z tego „wyjąć” zdjęcie. Ogólnie cienizna, trzeba by poeksperymentować a czasu brak. Jeżeli ktoś ma kamerę analogową oraz kartę do przechwytywania obrazu (np. tuner TV), to też mógłby spróbować...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
0 x

Awatar użytkownika
Syzyf
Posty: 736
Rejestracja: wt lis 30 2004, 10:46

Post autor: Syzyf » czw gru 16 2004, 18:27

Dołączam jeszcze obiecane zdjęcia zrobione kamerą - w dzień. Zostały w kamerze nagrane jako plik AVI, potem w komputerze przechwycone jako obraz w programie Ulead Video Studio 6.0, który był dołączony do karty typu IEEE-1394 (do zgrywania obrazu z kamery). Wyszła dużo większa rozdzielczość. Zostawiłem oryginały, nie są przycięte. Kompresja JPG na poziomie 9 w 12 stopniowej skali. Ostrość ustawiała automatyka kamery, zdjęcia "z ręki".
Obrazek Obrazek Obrazek
0 x

Awatar użytkownika
Syzyf
Posty: 736
Rejestracja: wt lis 30 2004, 10:46

Post autor: Syzyf » ndz lut 19 2006, 11:13

Ponieważ moje zaplecze sprzętowe nie zmieniło się, więc nadal mogę zabrać głos w temacie :lol: .
Mówi się, że zdjęcie powinno być ostre. W przypadku fotografowania modeli określenie to jest nie jest zbyt precyzyjne, ponieważ bardzo często na zdjęciach widać drugi czynnik wpływający na jakość zdjęcia, czyli głębię ostrości. Chodzi o to, że obiekty są ostre jedynie w pewnej odległości od obiektywu. Wszystko to, co jest bliżej albo dalej jest rozmyte. Jest określona „strefa ostrości” zdjęcia. Szczególnie wyraźnie widać to na zdjęciach makro, gdzie ta strefa wynosi czasem ledwie kilka milimetrów.

Zasadniczym czynnikiem wpływającym na zakres głębi ostrości jest przesłona, czyli wielkość otworu, przez który światło wpada do aparatu. Przy zmniejszeniu tego otworu zwiększamy głębię ostrości (wpisując w googlach „głębia ostrości „ można znaleźć opis przyczyn tego zjawiska).
Ponieważ mój aparat nie umożliwia regulacji przesłony spróbowałem mu dołożyć swoją wyciętą z kawałka brystolu. Otworki są wycięte igłami lekarskimi o różnych średnicach, natomiast samo kółeczko mocowane jest przed obiektywem na wcisk. Oczywiście mniejszy otwór powoduje zmniejszenie ilości światła wpadającego do obiektywu, więc należy zwiększyć czas naświetlania w aparacie. W moim nie ustawia się nic, więc po prostu zrobiłem zdjęcia w lepiej oświetlonym miejscu i koniecznie na statywie. Niestety większość obecnie produkowanych aparatów ma szybkę uniemożliwiającą dostęp do samego obiektywu, ale nie wszystkie, więc może komuś to się przyda.
Tak wygladają dodatkowe przesłony
Obrazek
Czy to działa można ocenić samemu: zdjęcia z lewej strony zrobione są bez dodatkowej przesłony a te po prawej z dołożonym kółeczkiem.
Obrazek Obrazek Obrazek
:D
0 x
Moje modele: archiwum

sirbobson
x 1

Post autor: sirbobson » ndz lut 19 2006, 12:48

Dobrze że taki wątek sie pojawił bo chyba wiele osób ma tanie aparaty. Ja sam z porad skorzystam.
0 x

ODPOWIEDZ