Pytanie:fotografowanie telefonem komorkowym ?

wszystko o fotografowaniu i prezentacji modeli

Moderatorzy: kartonwork, Bartosz B.

ODPOWIEDZ
czessek
Posty: 23
Rejestracja: wt kwie 10 2007, 21:09

Pytanie:fotografowanie telefonem komorkowym ?

Post autor: czessek » pt kwie 20 2007, 15:01

Mam troche sklejonych modeli nie mam aparatu cyfrowego tylko telefon komorkowy czy mozna w/w telefonem wykonac przyzwoite zdjecia ipokazac je np : prezentacja modeli w galeri ?Prosze ojakies wskazowki .
0 x

Awatar użytkownika
Syzyf
Posty: 736
Rejestracja: wt lis 30 2004, 10:46

Post autor: Syzyf » pt kwie 20 2007, 15:43

Przede wszystkim przeczytaj lekturę obowiązkową

Nie robiłem nigdy zdjęć telefonem, ale prymitywnym aparatem tak. Natomiast trochę zdjęć robionych komórką jest na tym Forum i mogę się wypowiedzieć jako widz i coś doradzić. Najczęstsze błędy to:

- zdjęcia niedoświetlone, widać na nich szum ...........rada: nie rób zdjęć wewnątrz pomieszczeń; lepiej wyjść np. na balkon. Nie rób zdjęć w pełnym słońcu (za duży kontrast), lepsze są dni słoneczne ale lekko chmurzaste

- zdjęcia poruszone ........rada: jeśli możesz to zamocuj komórkę na statywie albo jakoś ją ustabilizuj opierając o coś; nie rób zdjęć "z ręki"

- zdjęcia nieostre........rada: aparat zapewne ma jakąś minimalną odległość, z której zdjęcia wychodzą ostre np. 60 cm. Zdjęcia modeli będziesz raczej robił z bliska więc mogą wyjść nieostre. Jak sobie z tym poradzić przeczytasz tutaj

Przede wszystkim zrób jak najwięcej prób :lol: a dopiero potem fotografuj modele. Przy modelach cykaj jak najwięcej zdjęć i z np. 50 wybierz 3-4 najlepsze.
Powodzenia :)
0 x
Moje modele: archiwum

czessek
Posty: 23
Rejestracja: wt kwie 10 2007, 21:09

zdjecia komorka

Post autor: czessek » pt kwie 20 2007, 17:26

Dziekuje za cenne wskazowki sprobuje moze sie uda .Pozdrawiam
0 x

adam2264
Posty: 4
Rejestracja: śr kwie 04 2007, 23:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: adam2264 » sob kwie 28 2007, 18:23

ja mam podobny problem. robie zdjecia telefonem, probuje wszystkiego ale zawsze zdjecia wychodza nieostre(se k700i). w drugim telefonie(sagem my501x) na malej odleglosci pomaga lupa, ale ogolu modelu za nic nie moge uchwycic tak, zeby zdjecie wyszlo ostre
0 x

szympon007
Posty: 30
Rejestracja: pn sie 28 2006, 17:04
Lokalizacja: Wola Łużańska

Post autor: szympon007 » sob kwie 28 2007, 19:22

Ja też nie mam aparatu cyfr. i robie zdjęcia telefonem
:lol: :lol: Ostatnio zacząłem robić je na balkonie (przy naturalnym oświetleniu) i myślę ze nawet to jakoś wygląda np.

Obrazek

Aha ja mam telefon z 0,3 MPix aparatem :cry: :cry:
0 x

Awatar użytkownika
Bartosz B.
Posty: 735
Rejestracja: sob lip 24 2004, 21:02
Lokalizacja: Gorlice / Nonnweiler
x 1

Post autor: Bartosz B. » ndz kwie 29 2007, 8:34

0 x

adam2264
Posty: 4
Rejestracja: śr kwie 04 2007, 23:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: adam2264 » ndz kwie 29 2007, 14:22

mnie to niezbyt pomoglo. dowiedzialem sie ze w telefonach sa slabe aparaty i tyle :-?
0 x

ODPOWIEDZ